sOliD FoOd...

Sumaiyah da boleh duduk
tapi still kena pegang gak sbb leh jatuh
dia da masuk 6 bulan
so aku da start kena tambah keje
keje itu adalah
membuat bubur nasi dan rebus sayur-sayuran
untuk baby kecik

dari last week lagi aku mula bagi dia makan
aku da mula bg dia mkn buah epal
brocolli, carrot, cauliflower , potato
setakat ni tu je la yg mampu aku kasi
semuanya aku rebus kasi lembut n blender
aku asingkan sbb aku baru je
baca artikel yg kita kena bg anak kita
setiap satu makanan itu selama 4hari berturut
utk lebih mengetahui samada mkanan itu member alahan atau tidak
dulu aku main belasah jer..
xde knowledge n x explore sgt cam la nie
sian kakak ika kan
dulu ibu main taram jer

so kali ni ibu takmo jd ibu yg kurang ilmu
ibu nak jadi ibu yang terbaik utk anak2 ibu ( insyaallah)
so ibu harap anak2 ibu leh bg yg terbaik gak nanti yer
sementara ni ibu tgh cari resepi tuk kasi kakak kuat makan
kakak ni ada satu habit
kalo dia da start selera nk makan
selera dia cuma leh tahan 2minggu
lepas tu penyakit muntah dia dtang

abis semua makanan keluar
la ni da kurus balik
tinggal tulang jer
badan pun tak naik lagi
akan ibu usahakan yer syg...


kakak adik

kakak ika pegang adik... beria nk pwegang adik sambil duduk kerusi
kakak syg adik
adik yg lps nangis merajuk
aku suka gmbr nie

kakak mmg suka bergaya... semua dia tau ... mascara, eyeliner, bedak n so on...

seminar di grand season, kl

masa ni nak balik da... tunggu kete tak sapai... sempat aku posing depan pokok krismas
hehehe... depan cermin pn aku posing tau... ni la kak lucy dr uitm sabah
banner seminar..
bosan aaarr penceramah tue.. baik amik gmbr sndiri... hehehe

ni gegmbr yg aku smpat amik
bosan punya pasal la...
seminar xberapa berkesan sgt
maklumat pn tak byk
speaker byk baca fakta yg tak fokus pd tajuk
so matlamat tak tercapai...



minggu yg busy

minggu ni adalah minggu yg amat memenatkan
ingat gi seminar leh la melepak n melangakut
rupanya itu hanya hayalan semata
mana taknya
seminar aku start dr kul 8pg sapai kul 10mlm
penatnya.. kalo duk hotel mayb la best
ni kena berulang dr puchong ke kl
kuar umah seawal kul 6.30pg
letihnya... balik a da kul 11mlm
tido pun bkn la nyeyak sbb ada anak kecik

masa seminar pun aku terkejar2
yer la nak pum kena ikut jadual
kalo tak takut susu merundum
mkn pun ala2 je nk curi masa pam(walaupun ala2 tetap tahap melatak gak)
nasib baik bos aku jenis tak heret aku kemana
pepandai la aku n dia nak bawa diri
kalo setgh bos tu nk kita mengekor dia jer
aku plak jenis rimas cam tu
so sapai kat hotel pepandai bawa diri

aku berjaya mengepam kat seminar
xde miss pun sbb
alhamdullilah diizinkan ALLAH
kat saner aku kenal satu akak dr sabah
dia la yg kasi tupe bilik dia nak semngyg n pam
dia gak la yg follow aku
dia ikut je rentak aku
heheheh
kelakar pun ada bila ingat sbb kakak ni
umo sebaya dgn mak aku - 52thn
dia jenis tak kisah n ikut je aku
aku g pam pun nak ikut
sbb dia rasa aku jenis easy going n tak leceh

aku bersyukur sgt setakat nie
segala halangan n dugaan nak pam
dapat aku tempoh dgn baik
aku berdoa moga segala dugaan dan halangan dapat aku tempohi

da la g semiggu seminar
public holiday pn aku keje
sbb nak prepare utk bdk korea nk dtg
ala penatnya...
ni pun tgh penat
okeuy la

sumaiyah nangis pagi ni...

hari ni aku ada seminar kat kl
kul 11pg nie bertolak dr INTEC
naik kete uitm bersama2 3org lg
seminar sapai mlm selama 3hari
so aku blk lmbt laaaaa
mayb xjupe anak2 sbb derang tido awal...

td pg masa aku bersiap..
sumaiyah da bgn awal padahal
mlm td tido lmbt..(selalu lmbt tido lmbt bgn)
so dlm kelam kaabut nk bersiap n kemas brg nk anta bbsister
aku tetap melayan n offer nenen...
dia takmo.. n tgk je apa aku buat

so bila da kul7
time aku nk kuar umah sbb ari ni bawa kete daaa
dia tetiba nangis padahal ayah dia duk tepi jer
aku xsapai ati amik la dia
cool kn ...bila aku amik jer terus senyap
bila da senyap aku pass balik kat ayah dia
TAPI dia nangis blk

wah...
anak ibu nk da cam ibu yer
sbb selalunya dia ok jer'
sbb anak2 ibu mmg baik...
tak suka buat hal baik kakak atau adik...
TAPI kebelakangn ni ada KURENG sikit
sbb dua2 suka buat ragam
xkn la sbb ibu g kursus ari tu
ank2 ibu memberontak...
tak baik la

so berbalik pd kes sumaiyah
rasa cam pelik n happy
xtau nk describe la...
dulu mmg dia cam ibu n ayah
tp ari ni [the feeling is different]
sian ank ibu sbb bila ibu tutup pintu pun
masih sayup2 dgr sore tangisan sumaiyah..

xper yer
kita kena biasakan
sbb hidup kita perlu diteruskn
nanti ank ibu biasa laaa kn
pesanan ibu buat ank2 ibu
tak kira dimana jua ibu ada
ank2 ibu tetap no1 dihati....
ketahui la apa yg ibu n ayah buat
semuanya adalah utk kalian semata2




EP - exclusive Pumping

ayoorr yooo
dari aku balik dr kenyir aku terperasan sesuatu
sesuatu yg aku tak jangka pun
sesuatu yang buat aku cuak sapai la nie
aku dok terpikir adakah benar aku telah
mendapat gelaran baru
ayoor yooorr

sesuatu itu adalah
Sumaiyah TAK MO nenen da
ini bermakna telah berlaku
situasi yg dipanggil
"keliru puting"
kejadian ini berlaku apabila
baby terasa konpius dgn puting2 yg ada
samada puting ibu atau puting botol

kejadian ini selalu juga berlaku kerana
susu yang keluar melalui puting ibu
agak lambat sedikit dr puting botol
oleh itu baby lebih suka kepada puting botol
dimana susu byk kuar n laju dr puting nenen

ayorr yorr
abis la
ni semua terjadi sbb aku g kenyir ari tu
sbb siang mlm bg puting
bila aku suakan puting dia akan meronta
dan akan menangis beria hingga kuar air mata
sedihnya
bila aku bagi botol..
dia minum dgn rakusnya
memula aku ingat mayb sebab dia lapar sgt
n aku pun je mengepam kat opis
so mayb breast xde susu kot
so aku bg la susu yg baru dipam td

TETAPI
kejadian ini telah berlarutan selama seminggu
dan sumaiyah tetap tidak mahu nenen aku
dia akan meronta walaupn susu
memancut kuar... (abis muka dia kena susu)

oleh kerana dia meronta dan menangis seperti kena pukul
aku kena la bg dia botol
(susu tetap susu badan la)
aku mula cuak ni

apataknya
kalo aku jd EP atau exclusive pumping
aku kena la mengepam setiap 3jam
tak kira siang atau mlm
letih laaa( da start mengeluh)
aku da la mlm malas bgn

stok pun kena byk gak kalo
jd EP nie sbb susu perlu byk untuk kenyangkan bb
ooo tidak...
nasib baik la aku da bersedia dr segi mental
sbb aku ada gak baca pasal EP sebelum nie
ada gak blog yg aku baca
derang EP yg tegar
so aku tak blh mengalah utk breastfeed
atau da tukar title daaa
akan aku tetapkan pendirian
bahawa aku mahu susu aku diminum
oleh sumaiyah hingga 2tahun
tak kira la dgn cara apapun
aku NEKAD dan xkan padg belakang da

kpd SUMAIYA
ibu minta maap sebab buat
anak ibu konpius puting
bukan ibu sengajakan
tetapi ini semua tanpa kerelaan
ibu hanya buat yg terMAMPU
ibu akan buat yg terBAIK
walaupun ada keKURANGAN

so kpd kekawan aku
jgn pelik la nanti tgk aku jd pengepam TEGAR
walaupun aku tak MENYUSUKAN baby k

sbb mayb korang tak tau
(aku pun baru je tau )heheheh
susu formula adalah pilihan ke-4
sbb direct breastfeed yg PERtama
Bg SUSU IBU melalui botol, cawan atau DLL adalah pilhan ke-2
IBU SUSUAN pulak adalah pilhan ke-3 ( macam NABI yg menyusu dgn ibu susuan)
ini adalah info yg dihebahkan oleh WHO tau
bkn aku yg reka.. kalo tak caya
carila internet sure jupe
kalo ko tanya kat org tetua kita
depa pun tak tau
sebab depa tak tau la
kita rasa bg susu formula adalah normal
derang takde info yg lengkap

so kita jgn jd cam derang tau
sbb slps aku menyusu ni
n satu yang aku perasan...
org yg bg breastfeed n bekerja ni adalah org yg ada KESEDARAN
dan juga PENGETAHUAN yg luas ( sbb derang cari info)
bkn aku ckp pasal aku daaa
tp ni yg aku perasan n napak je
sbb aku dulu JAHIL n xde ilmu
tu sbb aku follow je apa org ckp
sbb masa tu aku rasa derang mkn garam dr aku
TAPI kini bila org kondem aku pun
aku da tak kisah
bkn salah serang cuma keadaan je
buat mereka kurang faham ..
hehhee terpanjang lebar lak

so bagi la aku sokongan
untuk terus bg SUSU IBU
pd anak aku yg comel lote tu yerkkk

kursus - tasik kenyir part 1

semua gmbr amik sndiri jer....so pepaham ler
dulu masa aku gi tahun 1997, rasanya jeti ni xde lagi laa... tu yg napak pelik..
ni kat asrama chending.. kul 11mlm baru kitaorg sapai... penatnya....
rasanya bilik yg kitaorg dpt je ada tikar getah ni... selesa sikit la...


ingat tak aku ada ckp yg aku akan g kursus
so ni baru balik la
aku rasa setakat aku gi mana2 rombongan
ini la rombongan kursus yg paling mencabar
apatah lagi aku jd pengepam tegar

sebenarnya sebelum perjalanan da byk dugaan
pagi sebelum nak g keje
anak aku ika muntah2
n nak kat aku jer
terpaksa aku emlayan padahal aku nak kuar umah da
disebabkan kasihkan anak
aku mintak masuk lewat
lps tu ntah camner
aku n adik2 aku
balik banting jap
sbb anak kak ura meninggal dlm perut
ingat nak tgk jenazah.. tak sempat

bila da sapai INTEC
baru ingat kasut suak tertinggal
da g mydin beli lak baru
so aku org terakhir sapai naik bas

so dlm perjalanan mmg byk hal
hujan mmg tak berhenti je bila masuk pantai timur
aku dlm bas sempat la pam 2kali
tapi xde org perasan sbb cari pot yg baiknya

rasa cam lama sgt dlm bas
sbb bertolak kul12tgh ari
sapai asrama 11mlm
nak setengah hari dok dlm bas

penat..
benda yg aku concern
susu aku dmana mau letak daa
nasib baik pengurus asrama
kat saner baik ati letak dlm peti ais dia
so setakat susu aku masih dlm keadaan baik jer
nak tau kisah susu seterusnya...
tunggu..............

Aidil adha...

selamat hari raya
aku raya kat banting..
cam biasa raya xde yg menarik
mlm blk punchong sbb
laki aku keje

tetapi sblm tue dia sibuk nak
balik kg dia...
aku bukan takmo balik
tapi ekonomi aku tgh teruk
semua gara2 beli pam mahal
hehehe

so aku gaduh gak la
tapi gaduh biasa jer
hmmm
atlast tak balik lps
berbincang bebaik

cuti kali ni
aku cam tak stress
sbb my B still ada problem
n production pun kureng
n situation became worsed
when my dotter mengalami sp...
lupa lak spelling dia
tp dlm bahasa melayu
beralih bulan...
masa ni dia kuat minum susu
n byk ragam
da la tue
mulut aku sakit lak
makan pun bubuh nasi
sian kan

tapi aku sian ka anak aku si ika tu
dia asyik kena tempat lps geram
sbb dia pun buat hal jer
last2 terlepas geram kat dia

tensen gak nie
sbb next week nak g kenyir
lagi2 ari je nie
cam kelam kabut je
ntah la
just wait n see

my B ada problem la...

pesanan dari org senior kalo nak hilangkan bengkak susu guna la caranya letak air panas dlm botol n golek2 kat area bengkak... baru bekesan kalo guna kain dgn air suam tak kesan sgt..
nie hasil selepas aku ilangkan bengkak dgn botol panas. berkesan padahal setgh jam yg lalu aku baru jer pam dpt la 2oz jer.... da ilang bengkak ..tgk la susu ku yang tak balance

nak tau apasal susu aku tak balance
sebabnya ....
masa aku menetek kan anak
aku suka bagi belah kiri
belah kanan xselesa tu pasal dibiarkan
so kekawan... ni bedasarkan pengalaman aku
dan juga kata pakar...
kita tak boleh menyusus sebelah jer
nanti hasilnya macam ni la
dan harunya...
bak kata pakar...
mmg xakan balance bila kita da macam ni

so selamanya la
stok susu aku tak balance
pepandai la korang yer
jgn jd macam aku
rugi oooo
sgt rugi .....

sebenarnya B aku ada prob lain
tapi malu nak tulis la
next tiem bila aku da tau
ubatnya aku tulis sekali yer...

my new pump - medela freestyle

ni rak dimana aku letak beg madela aku tue..hitam warnanya.. gambar tak clear sbb masa ni bilik gelap...
ni size pam dia sebesar tapak tangan aku jer ... tu yg buat mahai noh...
ketebalan nya pun cute mute gitu... amik space yg kecik je kan...
ni kira satu set kalu proses mengepam. napak tak tiup tue... itu pemyambung antara pam dgn corong pam n botol (sesaper yg xtau). sebenarnya ada accesories lain antaranya handfree set..
tapi aku tak master lagi laaa.. la ni aku tgh biasakan pam sbb nak master n dlm proses memahami antara satu sama lain woooo

kepada member aku yg baca blog nie
disini aku da snap gambar pam baru ku yg regenya
mak oooii mahai tauuuu
tapi disebabkan aku rasa keperluan
aku pun beli la.. lebih mahal dr hp aku
nak dekat sama dgn harga laptop aku juga

nak promote katner aku beli yer
aku beli melalui internet
aku lupa n nanti aku kasi nama dia
la ni malas nak cari la
tapi org yg selalu g susuibu.com
sure kenai dia
org panggil dia ajasu

so ok tak korang rasa aku beli nie
sbb aku bkn sesaje nk beli
tapi perlu beli..
okay la kita continue lain yer...

pAM bARU da SaMpAI.. HEHE

nie closed up dlm beg.. belum buka lagi ... amik gambar dulu nanti baru tgk apa ada dlm ....
ni bila da buka kotak.. macam ni la rupa bila aku buka kotak....
bila da buka pembalut kotak... ini yang aku napak.... jeng.. masa ni perasaan tgh best giler

ni parcel yang aku tungu-tungu selama 10 hari lebih....


Akhirnya ...
20hb nov 2009
parcel yang aku dok tunggu dari pagi tiba jua
semua staff tau aku dok tunggu barang
mana taknya..
dari aku masuk opis
aku dok buat annoucement yg aku ada parcel
n tiap jam aku akan tanya kaunter

bila nak masuk rehat aku cam frust sbb
selalu parcel pg da sapai
rasa cam tak sapai jer
TETAPI around kul 3.00pm
heheheh
staff aku cakap parcel yg aku tunggu
da SAMPAI

huhuhu
aku dgn excited pun terus g kaunter
dan siap ckp i suka u la
kat org yg anta pacel tu

so apa lagi aku snap gambar immediately... tau
so nanti aku upload gambar lain yer
camner hasil susuan aku...

guideline

STORAGE GUIDELINES FOR HUMAN MILK

These guidelines are for mothers who are expressing milk for a full-term healthy baby. Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping. When providing milk for a baby who is seriously ill and/or hospitalized, check with healthcare providers for instructions.

Where stored Storage temperature
(degrees Fahrenheit)
Storage temperature
(degrees Centigrade)
How long
At room temperature 60 degrees F 15 degrees C 24 hours
At room temperature 66-72 degrees F 19-22 degrees C 10 hours
At room temperature 79 degrees F 25 degrees C 4-6 hours
In a refrigerator 32-39 degrees F 0-4 degrees C 8 days
In a freezer compartment inside a refrigerator 2 weeks
In a self-contained freezer unit of a refrigerator 3-4 months
In a separate deep freeze with a constant temperature 0 degrees F -19 degrees C 6 months or longer
SAVE? OR DUMP?
Type of Milk Save or Dump? Why
Milk remaining in the bottle that has been offered to baby Use for next feeding, otherwise discard. Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long (though as yet there is no research available).
Milk that has been thawed Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Do not refreeze. Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Milk that has been kept in the refrigerator for eight days Transfer to storage in the freezer, or discard. Bacterial growth is not a problem, but milk sometimes picks up odors or flavors from the refrigerator or the container.

ye haaaaaaa

hari ni aku dapat news best
mayb esok aku dapat pam mahal aku
ehh aku blum inform kat kat sini
yang aku da buat keje giler
aku beli PAM SUSU yg berharga 2K

Mahalkan...
laki n adik aku bising jer
derang kata mahal tui mesin
bukan xde langsung yg ada pun mahal da

alahh
derang bukan paham situasi aku
Spectra mmg xde masalah ok je
masalh timbul bila
aku gi kursus
bygkan kat tempat org
da la naik motor
kalo naik kete leh la pam kat kete

kalo dgn spectra kena cari soket
ingat lagi masa kursus kat lab ari tu
malu n tensen jer
sbb aku pam kat tepi hand dryer kat toilet
sbb kat toilet paling dekat dlm bilik kursus
surau jauh kat level bawah

dan dlm toilt tu kat depan pintu n dekat sinki
je ada soket..
nak tak nak aku mengepam kat situ
tiap kali org masuk
malunya
semua memandang tau...
lps tu mula memasing bg komen..
tensen jer
da la tak selesa...

hmmm
dgn memiliki madela freestyle
aku tak pyh cari soket
sbb dia ada bateri cam hp
yang leh tahan sapai 3hari
lps tu pam dia kecik jer
ltk dlm beg tgn pun leh tau
xde la aku bawa beg gabak tu
kan senang...... dimana saje aku leh pam

so salah ke aku beli pam tu
sebab aku rasa byk membantu aku
dlm menjalankn tugas sebagai ibu
aku teramat komited tau nak
SUSUKAN anak aku sapai 2tahun

xper la apa org nak cakap
as long aku tak susahkan derang daa
biar la aku susah sikit
asalkan aku buat yg terbaik...

harap2 lps dapat pam mahal ni
semangat pam utk waktu malam lebih kuat
hendaknya.........
amin


n

kunci umah ku ilang...

aisehhhh
susah arrr xde kunci
semlm brapa lama aku duk luar rumah
tunggu my hubby daaaa
tunggu punya tunggu da

Hari ni pun stil da jupe kunci lagi
mana la aku letak...
ni semua gara2 cuti lama sgt
semua tunggang langgang...
baik life n keje
semua jadi kelam kabut
orang kalo cuti life lagi organize

aku sebaliknya lak...
ntah laaaa
tidur aku rasa ok kot
walaupun asyik terjaga jer...

hmmm...
kat opis byk keje
byk sangat assignment sapai
da tak tau mau bikin mana satu daaa
susah tui laa
yg bos aku lak
semua kalo leh kasi aku
mentang2 la aku org baru..

esh esh
aku tgh dok cuak pasal susu nie
bila production nk up
masa berjalan jer
ayorrr
ari ni xleh minum holick gegara
susu sudah abis n lupa nk bawa
abis laaaaaaaaa

uwaa uwaa...susu ku kuar sikt laaa..

hari ni da keje balik..
tapi aku dari 2-3hari lepas da susah hati sebab
aku perasan sesuatu yg pentg iaitu
SUSU KU KUAR SIKIT
tadi da pam 2kali tapi baru dapat 4oz

sedeynya...
selalu 4oz tu sekali pam je
uwaaa uwaaaa
da la nak gi outstation bulan depan
abis laa akuuuuuu

uwaaa
ni mesti gara duduk umah lama sgt
aku kalo duk umah lama sure
MALAS mengepam dan MALAS minum
sepatutnya sesi mengepam kena maintain
tapi aku kalo duk umah mesti culas jer
da la tu minum air pun sikit jer

camner production susu nak byk
ni baru nak start balik
makan benda yg bykkan susu
da terlambat ker
uwaaa uwaaa
risau ni.....

minta2 rzki anak aku
masih ada lagi untuk minum susu ibu dia

sumaiyah da mula meniarap...

ini aku baru perasan jer.........
terkejut n cuak jer.. ingat kan dia terjatuh kot tp bila di periksa dia da mula meniarap comelnya anak ibu....
sebab comel la terupload dua kali


anak ibu da pandai meniarap
ni first time dia meniarap
heheh tertangkap..

masa ni aku sibuk duk
angkat baju kurung
kelam kabut takut apa 2 jd kat sumaiyah
tapi tgk dia cool jer

that means
sblm 5bln dia da mula meniarap
bagus nya anak ibu

siput sedut masak lemak

SIPUT SEDUT
ini yang da nak siap masak daaa.
selepas dicuci
sebelum diketuk muncungnya... bertanah liat lagi....
ini la siput



Semalam laki aku beli siput sedut.. dia suh aku masak.. sementah aku ni MC aku pun kena rajin memasak buat laki ku...

aku tunjuk sebelum da selepas masak...
masa masak aku tak tunjuk sebab aku bukan pandai masak sgt pun
aku sampai la nie..
untuk laki aku je aku brani masak..
tuk orang lain aku tak brani
sbb takut tak sedap..
hehehehe

X-BF call......

hehehe....
semlm x-bf call
hahaha
boleh ker??

gua layan jer
sbb niat xde apa2 pn
kawan jer...
sbb yg nk break pn gua
so xde sbb gua nk mengatai...

lagipun gua xpernah
SEMBUNYI apa2 pn
dgn laki tersyg gua
semua dia tau
n dia pn tau ati budi aku...

so xde isu...
kalo dia fon pon
even dr dulu mmg dia fon
cuma lps aku tukar nombor
baru dia tak pun
lately nie dia ada minta kat member

so ssesaper ada X
jgn la menyombong
leh layan tp kena beringat
n kalo leh info la kat suami
rasanya lelaki akn pcaya
kat kita kalo kita info n
berterus terang jer

yg penting NIAT...

ada org tergolek atas jalan tadi...

ada pengalaman menakutkan!!!!
tadi masa nak gi keje
kat area traffic light nak masuk proton
ada satu motor tu ...
actually tak tau camner leh jadi

tapi aku cuma napak
mamat tu tercampak n terguling atas jalan
lps jatuh dia masih leh bangun
nasib baik kete blakang tak laju

aku sedar benda berlaku pun sbb
bunyi hon..
tu yang aku usha
sian mamat tu
aku tak leh tolong
(macam leh tolong)
sbb aku da kedepan n lane yg jaug dr dia

kepada mamat tu
jaga diri k
moga awak ok..

zulaika tercedera






sian zulaika ku...
buka je pintu
bapak dia cakap
ika jatuh dlm kete

yg peliknya
sblm bapak dia info...
aku dgr dr luar
sore dia happy je..
siap menyanyi n sempat gak
aku tgk dia ketewa..

tp bila bapak dia da info
pasal dia jatuh...
terus tukar karekter
dan menangis mengadu...
(dlm hati aku ... pandai tui blakon)

so ni la hasil dr ayahnya balut

zulaika yg mengada

video

ini video masa balik banting last week
masa ni zulaika mengada 2 dgn ayah dia..

pagi yg DINGIN..

hARI nie macam biasa
bangun n siap gi keje n brg anak2
hari ni pakai baju yg hied bagi
pilih baju yg tak payah gosok
malas nk iron.. xde MOOD

sblm kuar umah
lipat baju ujan yg tergantung..
da 3 helai aku pakai
takde satu pn yg lipat..
so kena la lipat satu utk dibawa

turun lift semua cam ok
masuk je jln kg bersatu
aku da rasa
titik air ujan yg tak napak pun
dlm ati ckp
baru nak ujan kot
so aku redah lagi...
tapi nasib tak baik

masuk LDP
ujan da mula renyai
nak sapai traffic depan kuil tu
hujan da mula kuat
aku kata lagi
blh kot redah...

sapai kat traffic nk masuk proton
ujan mula nk menggila
dlm hati puas berdoa
jgn la lebat
sbb aku tak pakai baju ujan

tapi
aku tak sanggup..
ujan mula lebat
aku berhenti n pakai baju ujan je
seluar tak pakai
sbb aku btui2 kat jln yg nak jam
so aku redah gak la

dlm perjalanan tu
abis kain aku lencun..
SEJUK...
dlm hati...
hari ini tak menyebelahi aku
aku basah.....
sedey pun ada...
tp naper nak sedih kan...
ni pilihan aku...
aku yg berkeras dgn laki aku nk naik motor
walaupun dia berat hati nk lepaskan...

xper la....
bak kata aku
aku kena hayati
liku2 hidup yg aku pilih...
basah pun basah la...

ni depan pc..
aku sejuk jer..
almaklum kain lencun..
nasib baik baju ok lagi

so kalo tak mo kena ujan
n citer sedey cam aku
jgn la naik motor
naik la kete...

jgn DEGIL
cam aku k
kalo degil juga
terima la apa pun
yg berlaku dgn REDHA
sbb itu adalah pilihan kita..

pesanan aku pd sesaper pn
bertanggungjawab la
dgn keputusan yg kita buat sndiri
jgn mengeluh atau merungut
sbb semuanya pilihan kita..

sebaik yg mungkin jgn salahkan sesaper...
sebenarnya kalo dr sudut positif
kita ada byk pilihan
cuma kita jer xnapak
atau tak pasti dgn pilihan yg kita ada...

kita kena selalu positif
sbb kalo selalu negatif
tak meriah la idup kita
kalo kita tak bahgiakan idup kita
saper nk bahgiakan
rugila hidup ni kalo
penuh dgn kesedihan jer

xkan la nk bahgia
kena mengemiskan
hidup ini milik kita
xkira camner pun erti bahgia tu
yg penting kita bahgia....

so kekawan...
ingat ini HIDUP kita
kita yg tentukan
selebihnya
kita BERSERAH pd-NYA

hati sedey saper yg tahu..

teruk sgt ker aku???
tak berbahasa kah aku selama ini??
hipokrit ker aku selama ni?
kering sgt ker hati aku??
kurang ajar aku tak bertempat ker?


saper anoi pada korang?
apa yag anoi pernah buat dlm idup korang?
layanan anoi teruk ker pd korang?
bahasa anoi kurang ajar sgt ker pada korang?
pernah ke anoi khianati korang tanpa sebab?

nasihati la anoi kalo dia tersesat.
ingatkan anoi kalo dia terlupa

susah ke nak syg anoi
susah ke nk jaga ati anoi
payah ke nak belai dan kasihkan anoi
susah ke nak tunaikan permintaan anoi

anoi..
susahnya ko nak kecapi bahgia
byknyer ko kena korbankan

tp...
tak semua pengorbanan itu
BERBALOI
tak semua apa ko buat
DIHARGAI
hakikat yg selalu ko terima
KO KURANG AJAR

ayat ni aku selalu terima dari kecik hingga kini...
salahkah aku pertahankan hak aku
salahkah cara aku
setelah apa yang aku LALUI

tapi dgn cara ini sajer
anoi tahu
sbb dgn cara ini aku pertahankan apa aku ada
dengan cara ini aku dpt apa aku nak
dengan cara ini juga AKU ANOI bangkit
dengan segala kepayahan aku lalui......

dari dulu aku tau
aku keseorangan
tp aku DEGIL
tetap menagih kasih org
dgn harapan kasih itu ikhlas
tp aku selalu temui
kasih yg bukan hakiki

aku selalu dperslhkan dgn
hancurnya sebuah perhubungan
sbb AKU KURANG AJAR

xper la..
aku REDHA...

zulaika dapat laptop

akhirnya penantian berakhir...




sebenarnya da lama nak beli benda alah ni tp trcapai -capai hasratnya..
tetapi semalam adik ku
dino berjaya merealisasikan permintaan aku
thank u ABANG

so lps nie xde la zulaika dok sibuk
kacau mak dia nak berblog
atau ym
takat ni tu je aktiviti aku
heheheh
gaya cam buat bisnes yer..

pakcik dia juga la yg belikan
meja n kerusi tu
kasi dia blaja
nak biasakan dia rajin blaja
sehari 2 ari rajin la
bila suh dia conteng buku
dia suh kita balik

sbb dia tau
kalo dia buat sure xde rupa
kalo mak or ayah dia
mesti ada bentuk
so tiap kali suh dia buat
mesti dia merengek suh
kita buat

lama2 mak n ayah dia lak lengit
kita ingat leh la relak
sbb ingat dia akan asyik menconteng
lain lak citer
dia lak suh kita buat utk dia
ayooorrrrr

xper la anak2 nak membesar
kena la byk bersabar kan...

kapla ada sakit oooo

blog aku da macam diari lak yerk
ala xper la
sbb ni blog aku kan
lagi pun ni je reason
aku rajin buka laptop
kalo tak asyik dok saje dlm bilik

tadi aku redah gak ujan yg lebat...
aku mmg nak stay
tapi aku asyik teringat kat anak2
so aku pun balik la
walaupun petir berdentum kuat

masa nak balik
semua staff dok kat pantry
nak usha aku balik
sbb derang marah aku balik
dlm ujan lebat tue..
malunyer sbb nk tukar baju ujan
pun derang dok usha..
apa daaaa....

masa nak balik tu sblm roundbock
kat sek 24 tu ada petir yg mmg napak jelas
mmg cam dekat sgt
takutnya masa tue...
hanya ALLAH yg tahu...
mana tau aku terkena petir
TAKUT ..........

sebenarnya...
masa petir tue
aku takut sgt n
dlm xsedar aku nangis
aku takut....

mesti org mempertingkaikan
naper blk gak kalo da takut
aku pun tak tau nk explain
adakah aku yg degil?
atau aku mmg tak reti nak tunggu?
yg aku tau aku mmg jenis terus blk umah

dr aku buat diploma lagi
aku tak reti nak menyimpang tpt lain
atau lepak kat kelas atau school
yg pasti aku akan blk walaupun ujan lebat
masa aku naik vespa dulu pn mmg cam ni
ini plak aku da ada anak
da tu plak anak tgh sakit
mesti la aku nak balik gak

tadi masa sumaiyah sapai umah je
dia da merengek n nangis nk nenen
sian dia.. sumaiyah sakit
kena bg extra attention...

la ni sumaiyah tgh tido
n aku da settle masak da
ni tgh melepak n layan zulaika
kapla rasa denyut2
suh zulaika picit dia tak tau

tak per..
aku ingat nak rehat n tido awal
sbb da brapa mlm aku n sumaiyah tak tido lena
sbb dia batuk lg
sian dia
ingat esok nak bawa g pakar la
kena gak gi pakar
tak leh jd...

Hujan Turun Lagi

Adoooiii
uwaaaawaaaa
hujan turun lebat lagi ptg nie
da la lebat, petir berdentum

nak redah lagi ker
seluruh badan aku da mengigil ni
badan da tak kuat da nie
rasa cam nak rebah jer

semalamnya sengal tak ilang lagi
kalo aku redah ujan yg lebat nie
sure badan aku tak mampu nak bertahan

semalam pun tak lalu nk makan
sebab badan bisa sgt
tidur pun awal

camner nieeeeeeeee
cuak jer..
punch card da bunyi
nak balik ker tak
kalo tak balik sian anak aku

patut ke balik
patut ke tunggu dulu
camner nie
pala pun da start pening...

ayorrr
aku off dulu la
aku tak larat nk pk ni

audit da settle

hehe...
derang baru je blik..
yahoooo
xde la aku serabut lg....

ni dok tgh mengepam... '
patutnya sesi ke-2 ari ni
tp da pg td tazkirah...
mana senpat nk pam..
lps tu audit lak dtg...
kena lyn la pulak...

xper
buat yg mampu jer

smbgan dari ujan da turun...

aku pulang dgn ujan sgt lebat
staff aku semua ckp lebat
tetapi aku rasa aku kena balik gak..
ada sesuatu yg bg aku kuat tuk balik

ujan mmg lebat..
lps round dbout sek 20
da start jam... lampu traffic rosak
depan tu plak banjir..
sbb derang tgh nk besarkan jln.. byknya lori

lampu traffic nak kuat kesas pun rosak...
semuanya kelam kabut
semua nak jalan dulu..
last2 semua xdpt jln..
bukan kenderaan kecik yg berebut
semuanya lori yg gabak2
agaknya kul brapa la jam
akan surut

depan proton lagi dasyat
sbb kat air da tinggi da
satu lane je derang bra ni pakai
leh ke lorong tuk motor lalu pun xde
aku dgn selambanya
dok bunyikan hon jer...
heheheh yer la
kalu tak hon...
jadi cam yg lain duk menunggu
termasuk la aku tgk polis traffik

tetapi dgn selambanya aku
macam bapak akunya jln
saper xbagi aku lalu
aku bunyi hon sapai derang bg laluan
mana leh...
derang tu besar
kalo dbawah
sbb derang rebut pun bkn leh cilok
bui tak???

akhirnya aku selamat sapai
tapi abis lencun
nasib baik beg pam aku ok
sbb aku rela basah dr pam aku basah

bila sapai umah
aku sempat mandi sblm laki aku pon
dia da sapai dgn anak2
kena amik kat bawah
ujan masih turun
nasib baik aku balik
kalo tak sian anak2 kesayangan aku

tapi aku malas ari nie..
aku xde mood
aku suh laki aku beli food

ni aku dlm bilik
temankan sumaiyah tido
dia xbaik dr batuk lg
asyik terjaga jer
so sementara tunggu mesin basuh jln
aku pun on9

ok daa
aku lapar tp
nak diet camner errrk

hujan DAH turun

lagi 15minit nak balik ...
tetapi hujan turun dgn LEBATnya...
ayoooorr siap kilat dan dentuman yg tak tahan ni
kalo ikut ati aku mmg nak redah
sbb cam lambat lagi je nak surut

tetapi aku bukan kuat sgt
da la lebat giler dan ganas
kat proton tui byk lak
bas dan lori yg gabak2
masa ni yg cuak....

dan aku pun
badan da out..
tak cam dulu masih kuat n kebal
la ni semua da lembik
tgk ujan lebat cam ni
lemah semua badan dan urat2 ku...

aduhai
ini la nasib penunggang motorsikal
yg beroda dua tanpa bumbung

camner nie nak stay ke harungi lebat ini???
perjalanan jauh tak jauh jugak...
semalam da kena ujan hari ini mau lagi kah
ayooorrrrrr

kalo tak balik..
sian sumaiyah da seminggu masih sakit
tiap kali balik umah sure dia nangis nk nenen
kalo aku balik lmbt
mesti dia nangis kuat
sedey....aku tak leh kasi anak aku nangis

kalo itu macam aku kena redah jugak la
sbb aku tak sanggup la
ok la aku nak kemas...
nak balik...

doakan aku terus kuat yer
demi anak2 tersayang
demi kamu berdua
ibu sanggup redah ujan...

ibu harap
suatu hari kamu juga
sanggup redah ujan demi ibu..

ok la.. babai

aku bau BUCUK...

Start dari semalam aku busy yang amat.. aku rasa la... sebab aku dapat assignment dari bos...
bos aku jenis yg nak semua ok ... padahal aku tgk sblm ni dianya assistant lain xde pun buat keje sagt(pantau staff buat keje)

nAK atau apa assignment aku...
assignment pasang kain kat notice board dlm asrama..
memula aku cuma org incharge je.. dia sndiri beli kain... tp da kul 10.30pg aku tgk dia tak kuar
lgipun.. itulah hakikat gomen... masuk kul 8.00pg lepak... 8.30 briefing lps tu bkn terus g keje
tp derang kena g minum... ntah la
dah jd darah daging derang... aku yg berkobar buat keje kena la tunggu derasngkan
kang aku buat seseorang jer..

sambung blk citer.. bila tgk bos da lmbt.. aku pun g la sndiri beli kat plaza sentral
beli la... masa nk beli pun ada citer.. tp malas nk story
da balik ingat nak pasang... tp ujan plak...

ptg nak smbg tak leh sbb aku kena conduct training...
aku lah yg handele from beginning till d end...
abis je aku training... blh ker
derang ckp derang tak tau pun cleaner
kena ada kain lap sendir...

ayorrr...
apa da... setau aku kain lap la yg perlu ada
sbb cleaner keje dia mengelap dan mengemas
kalo xde kain lap camner derang nak emngelap
napak sgt keje takde sistemmm
patutla semua tpt berhabuk...

derang ckp xde saper pun yg bagitau kat derang
tgk benda yg simple ni pun leh jd prob
nasib baik ada AKU...
heheh bukan nak puji...
nak riak jer.. wakaka

so pagi ni smg blk pasang kain tu...
lecehnya nk pasang...
lagi lak peralatan xde..
mmg leceh sapai aku pun naik bengang..
aku suh staff aku buat tu pun aku tlg...sikit
kasi derang laju skit sbb aku pun ada buat

aku tak kisah bab buat keje
sbb bg aku kalo tak de keje
lagi tensen
tp kat sini...
semua keje nk berkira..
leh ker penyelia dtg tgk jer
mengalahkan aku ....
kan sound kan org tua
tak sound mmg derang tak buat keje

bagi aku kat sini penyelia
paling best
sbb derang mmg kureng buat keje daa.
xpr ... as long keje n assignment aku settle daaa
malas nak bising...

tapi prob juga sbb bos aku
da bunyi brapa kali
pesan jgn aku buat sgt
nanti staff pijak pala
tp kalo tak buat ..
lagi la payah

xper la
takat ni semuanya ok
aku jenis on jer
xde hal as long jgn buat hal da
so esok aku kena berlakon dan buat keje
sbb audit nak dtg
semua nk perferct...
so tetau je apa patut aku buatkan

boring tak keje aku ???
heeheeeee

ehh lupa lak apa kena dgn tajuk kan...
bila da buat keje kat tgh panas tu
sure la berpeluh kan
ao baju aku ni bau peluh..
BUSUK BANGAT NIE..
tak brani nak dekat dgn org....

ok la kita stop dulu

sekali lagi HIDAYAH menabur bakti..

semalam hidayah anta baju kurung kat aku... syoknyerrrrrr....
atleast ada baju baru heheeh
aku bukan apa .. aku ni bukan stok org yg byk buat baju kurung
dalam setahun ada sepasang jer...
cuba anda semua bayang kan....... ada brapa baju yg aku ada...
heheh setakat ni yga da cuma 7 tu pun da teruk conditionnya...

nasib baik hidayah dgr keluhan hati ku...
thank u my fren....
so pada sesape yg ada baju tak muat ker, tak cantik da ker
tak glamor da ker...asalkna tak koyak... korang bg la aku
sian aku...

semalam staff aku ckp..
"apa la puan ni.. pegawai tp dressing langsung tak mcm pegawai"
aku dgn selambanya sound..........
"pegawai pun kalo gaji ciput berlagak je la gaji ciput"
ni gaji ciput nak bergaya mcm gaji 3-5-6 ribu....
apa daaaaaaaa
berpijak la di bumi yg nyata...
yg nak idup aku so.. biar la aku dgn cara aku...
i tak kisah u all nak ckp apa
as long i tak susah kan u all da laaa


ari ni xde idea nk mencoret / menaip ..
ari ni aku kena conduct training kemas rumah tamu
susah tui dgn cleaner kat sini
bg org yg berbeza buat bilik
semuanya ikut idea memasing... jd haru rumah aku..
lps tu aku la yg jd cleaner ..
mana leh jadi...penat tau
sekali aku check kat 4-5buah rumah
letih aaar kalo semua aku nak buat..
kalo itu macam kasi aku jd cleaner daaa

ok la wish me success yer...

NoT iN mOOd...

sekali lagi mood xde laaa... apa macam daaa...
bkn malas nak keje cuma xde mood nak buat keje dgn apa yang aku lalui la nie..
aiseh.. boring la... asyik sad story daaa...
aku pun naik muak dgn sad story n karut story nie.....

Tapi nasib baik aku ada zulaika ...
dia anak yg bijak yg mana leh hiburkan hati aku....
dia penawar jantung ku....
tak tau macamana kalo dia xde...
mesti sunyi sepi hidup aku kan... sebut pasal zulaika pun
bikin aku angin kekdg... ada ker mak mtua aku nak ambil dia
nak jaga dia.. macam aku tak mampu nak jaga anak aku...
siap dia ckp xper mak jaga... semua mak tanggung...
igat aku miskin sgt ker?????
padahal anak sekolah ada 3org lagi tanggung la derang
didik la derang.. sibuk nk jaga anak org....apa daa

Kekdg aku terpk... selalu sbnrnya...
org buat sesuatu xde pk langsung ke org lain
kalo buat hal sndiri n xsusahkan org xper la
ni sibuk hal org konon NAK TOLONG
tp sedar tak CARA awak tu menyakitkan org...
bab ni bkn aku je alami
aku rasa ramai org sekeliling aku kena
derang ingat nak tlg SOLVE prob org
tp hakikatnya derang la PENYEBAB
masalah jd makin teruk...

kpd sesape yg rasa diri cam ni...
tlg la pk 2-10kali nak tlg org
abb kekdg cara awak menyakitkan malah membebankan org

yg buat aku HOT sbb
aku rasa aku xde pun susahkan org....
sbb aku selalu buat sndiri xmo susahkan org
tp org selalu sibuk konon nk tlg
hakikatnya derang beban kan aku
aku selalu bengang...

Ntah la... boring la bab nie....
ari ni aku xde plan apa pun... keje
N as usul la... normal routine
balik masak , jaga anak n tido
kain da nak seminggu tak lipat
aku xde mood btui la

hati aku sakit....
org yg sakit tak larat nak buat keje...
so jgn mare kalo aku tak buat keje k
sbb aku tgh sakit yg amat
aku tgh pujuk ati aku
aku tgh ubat ati aku sendiri
aku tgh cari penawar..
aku rasa.. aku da cool skit

aku doa...
aku tak hanyut dlm moody nie
aku tabah dlm apa jua situasi
aku kuat utk anak2 aku
aku dimurahkan rzki utk anak2 aku
aku dan family aku diberkati...
aku dan family diberi limpah RAHMAT-NYA
aku dan family diberi KEIMANAN berterusan

aku tak idup utk diri aku
aku idup bermatlamatkan anak2 aku
aku idup tuk jd hamba-NYA
aku idup demi masa depan anak2 aku
aku idup xleh pntgkan diri
aku idup pntgkan anak2
segalanya skrg demi SYUHADA

aku selalu percaya dari dulu......
aku TAK keseorangan sbb ALLAH
selalu mendengar dan melihat HAMBA-NYA
oleh itu aku tak TAKUT...
sbb stiap yg aku lalui adalah
PEMBERIAN dari- NYA....
aku REDHA....
berserah PADA-NYA
pasti kita akan LEGA..
hakikat hidup
TAK KAN SUNYI DARI DUGAAN.....

Bengang LAgi

aku ingat pagi ni akan okay tp rupanya tidak.. benda ni memang menghantui aku la ... start buka grill umah terus aku teringat kan org tue.. start la mulut aku maki n ckp sorang2.. atas motor lagi best.. siap pk plan nk pon dia n nak maki dia n terus terang apa yg terbuku kat benak pkiran aku nie.. biar dia tau apa dia da buat dlm idup aku....

aku bukan jenis org yg leh pendam lama2. aku blh simpan 3kali je.. lebih dr tu aku akan trauma dan aku akan meletup.. bila aku da meletup aku da tak pk saper org tu. sbb aku mmg mcm ni.. so aku tgh tunggu pluang nak meletup daaa... sbb aku da tak leh simpan n buat tak tau jer.. ati aku btui2 sakit n bengang sgt.. lantak aaarr bukan aku tak leh idup pun tanpa dia.. rasanya kalo dia tak de pun lgi aman idup aku ... walaupun dia xde depan mata aku tp dia selalu kacau idup ... aku menci dia btui.. aku tak suka dia... napar ada org cam ni dlm idup aku.. org tak paham bahasa n bongok... tak sedar yg dia da susahkan idup org lain demi nak memenuhi kehendak dia.. aku benci....

sumiyah sakit lagi

hari ni bawa sumaiyah gi klinik lg sbb mlm td batuk dia macam lagi teruk.. Sian dia aku tgk tido pun tak lena sbb asyik batuk lagi. Doktor ckp paru2 dia ok lagi xde jangkitan kuman .. Doktor bg ubat yg kuat sikit. After 36 hour kalo tak reda kena buat X-ray.. sbb takut teruk.. aku cuak je.. zulaika dulu pn cam ni juga.. memula batuk lps tu makin teruk.. kalo leh jgn la sumaiyah pun kena sian ooo bebdk masuk ospital.

hari ni lepak umah jer.. kemas sikit umah yg byk lipas n cicak ni.. bengang tui la dgn cicak n lipas ni.xde mood la.. esok kita smbg lagi .............

Kemana kemanisan dan Kebahagiaan??

HIdup perlu diteruskan, walau apa jua yg berlaku dan apa jua yg mendatang dalam kehidupan kita hari ke hari. Aku da lalui byk perkara dlm hidup ini.. dari aku kecik sapai la da beranak 2 nie.. Tanya la apa jua pengalaman dan dugaan yg blum tempohi??? kesunyian, lari dari rumah,sengkek tahap gaban, kecewa, putus cinta,dikhianati, kemalangan, ditinggal, kesusahan.. ini yg aku ingat la tak tau la apa lagi.. da lupa.. nak ditekan kat sini apa je yg aku TAK lalui selama 29tahun aku hidup.. Pelbagai peristiwa dan situasi yang menuntut ketabahan dan kesabaran tuk aku lalui semua itu. Orang selalu ckp kalo kita susah satu hari nanti hidup kita akn senang.. ada btui ker?? aku tak pertikai kan sebab ada kebenarannya pada ayat tu tp susah aku tuk capai yg aku ada hari ini..(xde la byk tp k la dr dulu yg hidup merempat). TAPI HIDUP AKU BKN LA SENANG SGT. aku bersyukur dengan apa jua yg aku perolehi..

Hari ni aku cuma nak pertikai kan ialah.. bila aku susah hanya beberapa org je yg menghulur ihsan tapi bila aku da ok cam nie... org yg penah aku minta ihsan dulu tak layan tp bila dia susah dia cari aku...salah ker aku benci pada org macam ni. Aku amat benci pada org yg tak FAHAM kesusahan org tp cuma fhm kesusahan dia jer... salah ke aku keraskan hati aku untuk tak tlg dia, salah ke aku pertikaikan apa yg pernah dia buat tuk aku? salah ke aku kalu aku maki dia? salah ke aku benci dia? Aku berkira dan PERTIKAIKAN semua ni sbb apa yg aku dpat bukan dgn cara yg senang.. dan aku dapat dgn mengorbankan byk perkara.. terlalu byk yg aku korbankan..
Apa yg aku ada hari ini amat perit aku lalui..cth masa aku blaja kat langkawi dulu.. org lain dpt elaun dr mak bapak derang tp aku ... bertahan dgn apa yg aku ada je.. aku kena keje dan ikat perut.. aku pernah bertahan dgn RM10 utk seminggu..aku bertuah sbb ada member yg faham.. aku dari kecik tak pernah ada apa yg org lain ada.. aku cuma bersyukur dgn apa yg aku ada...dr aku kecik jrg aku minta yg tak sepatutnya dan aku da tanamkan dari kecik aku akan berusaha utk dpat apa yg aku nak.. sehingga kini prinsip tu masih lagi teguh dr diri ini. Masa aku duk asrama dulu pun bukan byk yg makbapak aku bagi tiap kali balik dpt la RM50, tu la nak byr duit mkn tu la nk byr duit dobi... jrg aku dpt beli nasi lemak tp sekali lg aku ada member yg fhm..dr dulu aku amat bsyukur sbb aku dianugerahkan dgn kawan2 yg memahami dan tak berkira.. TIMA KASIH KEKAWAN. tu sebab aku syg dgn kekawan aku berbanding dgn kluarga sndiri.
Masa aku buat degree pn aku bukan senang sgt pn walaupn ada PTPTN, aku blh dikatakan okay la xde la sengkek sbb aku ada VESPA yg byk membantu aku sbb dgn VESPA aku mampu pergi kemana2 dan aku mampu cari duit lebih sikit dgn keje partime.. tu sbb la aku SYG sgt kat VESPA.

Bila aku boring dgn vespa, bapak aku ayat aku pakai kete yg mak aku byr bulan2 tp ada muslihat yg bapak aku cuba buat.. hehhe rupanya dia suh aku berulang dr banting ke shah alam ke sunyaw. Masa tu aku berulang dr banting ke Sunway sbb masa tu aku masih partime kat sunway walaupn da smbg degree. Pagi g keje ptg baru ada kelas.. bila da lama keje aku lak boring.. lps tu aku lak kat KFC banting sbb aku tak sanggup da guna duit PTPN tuk isi myk. Aku keje kat KFC sbb aku perlukan duit utk isi myk ari2 g kelas. Bermula khidpn yg baru.. org lainlps kelas leh joli dgn member.. selalu aku napak member tukar kasut bru atau beg baru tuk melaram.. aku walaupn ada loans n keje patime tp tetap takut nak blanja sesuka ati sbb aku takut kalo apa2 jd saper nk bg duit?? tak kan nk minta mak .. ksian mak!! so aku tetap dgn cara aku yg sempoi n selamba dan kawan aku kekadang sound anoi yg selekeh???

Da abis belajar aku hampir putus asa tuk teruskan idup sbb aku punya matlamat nk dpt first class xdpt dpt 2nd class upper jer. dekat setaun aku tak keje dgn serius.. aku tercari2 matlamat idup... akak2 aku ckp sia2 je aku blaja sbb xdpt kje padahal aku byk dpt offer ( xbest sgt la)tp aku reject sbb aku ilang punca.. memacam aku buat cthnya.. jd agen insurans, buat MLM , dan etc
akhirnya aku keje company cina dgn gaji yg ciput tp aku suka environment dia yg berbeza bg aku.. dlm tahun ni gak aku alami peristiwa yg sgt sedih.. kehilangan nilai persahabatn yg aku pertahan kan selama lebih dr 10thn, aku putus cinta setelah 7thn bersama, aku kemalangan yg teruk... masa ni idup aku paling menyedihkan.. masa ni xde saper yg backup aku... masa ni aku selalu nangis dan pertikai kan apa yg berlaku... lagi la down idup aku... sedih sgt.. Masa ni la aku rasa keseorangan sbb byk masa ni member xde sbb masa ni derang sibuk dgn kehidupan derang.. ada yg kawen , ada yg nk dpt anak.. so semua bz.. aku xde tpt nk luahkan masalah......

Aku beli rumah masa aku nak kawen, masa nk beli umah ni dugaan dan masalah dtg mencurah2. Xramai yg membantu.. ramai yg kondem sbb aku beli umah lelong.. sedey jer.. kami jupe ramai org sbb nak pijam duit.. masa ni ramai yg suh kami pendamkan saje nk beli umah.. benci sgt masa ni.. masa ni la aku mula benci dan ingat sape yg kondem aku. Dari saat tu aku ingat saper yg tlg dan blh kami tlg lps nie... sbb peristiwa beli umah byk ajar aku erti pertolongan sbb masa tu kami amat terdesak... da la xmo tlg tp lagi buat kami down.. menci sgt..
Berkat izin dr ALLAH,ada org tlg dan rzki kami dpt umah. Bila kami da ada umah, ramai plak yg ingat kami ni byk duit.. masa ni sakitnya ati... ingat aku ni byk duit ker.. aku berdenket2 simpan n pijam duit org beli umah. Lps tu yg menyakitkan ati ramai lak yg minta tlg la apa la.. ingat aku dgn laki aku ni byk duit ker??? derang tak napak ke aku ni satu haram barang kemas pun xde .. akat cincin kawen jer.. tu pun igat aku kaya .. BODOH TUI derang ni. derang yg ckp susah tp aku tgk kat lengan berkerat2 gelang.. cincin jgn ckp la...tu baru senang.. bongok..

eee geram tui la aku.. aku benci sgt saat ni pada org tertentu. aku marah sgt kat derang.. tp aku tak leh marah sbb aku marah pun derang tak faham.. aku benci derang.. aku rasa derang la manusia yg tak tau paham bahasa.. aku da byk kali ckp n explain yg aku tak senang...aku kais pg makn pg tp derang tetap assume aku senang n minta2 mcm2.. BODOH btui.. apa la aku leh buat?? da seminggu ni aku asyik menyumpah dlm ati n tiap kali aku naik motor sure aku ckp sorang2 sambil menyumpah org yg tak paham bahasa nie.. sbb derang mmg PENTINGKAN DIRI. aku benci derang.. pasal derang emosi aku terganggu n idup aku terjejas.. ketahuila aku amat TERSEKSA sgt skrg.. tp aku tak tau nk luahkan kat saper.. sbb org leh dgr tp xfhm situasi aku.. SALAH KE AKU MARAH DERANG??????atau aku terlalu byk pk n emosi sgt... sbb aku da la tgh susah lagi nk susah kan aku.. da semiggu aku mkn ati .... aku kalo tak tahan mmg nak gi MAKI JER.. lantak la apa nk jd lps ni.. AKU TAK HERAN sbb aku da tak tahan da.. bkn sekali tp da byk kali.. menci tui... nasib baik aku ada anak.. derang la buat aku cool sikit n buat aku byk pk.. kalo tak da lama da idup derang aku huru harakan.

majlis kawen wan azra /ex-assunta

ini masa kitaorg tlg pakai kan inai kat wan, tukang pakai aku n noriza tp aku pakai kat tgn kana jer sbb tukang bawa inai sapai lambat kena la balik awal sbb anakkecik tinggal kat umah..
comel tak puteri2 aku ni. Masa ni tgh boring dlm bilik pengantin tu yg suh anak2 aku posing atas katil... hehehe jgn mare la wan... comelkan anak aku .. ee gerammya..
ini la wan yg pakai tudung putih tu. ni gmbr lps dia sah jd isteri org... muka happy semacam je almaklum da elh tido berdua da.. heheheaku napak gemuk kan.. eee gemuknyaa
yg ni pulak noriza n wan ... memasing da jd bini org.. leh ke buat reunion errrkk
ni gmbr sesat.. aku terupload gmbr motor yg selalu aku guna gi keje.. vespa da xde la.. sbb vespa tak mampu nk jln jauh hari macam dulu

Mood tak best ari nie

Pagi nie sepanjang perjalanan atas motor aku dok memikir jer.. bila cam ni lagi bahaya sebab fikiran dok melayang dan tak fokus kat jalan boleh accident tau ... baik merempit sbb kalo merempit aku tau aku bawa laju nak aku sentiasa bhati2.
Apa yang aku pk yerk.. ntah la nak citer pun susah .. aku bengang yg teraamt sgt xtau nak luahkan kat saper sbb kalo aku salah luah kang jd lain jer....xper la biarlah ia jd kudis dan nanah.. bila aku da meletup lantak apa nak jadi sbb aku ada limit dan kalo aku da nekad jgn la ckp apa.. saper pn aku tak heran ( sesape yg rapat dgn aku tau la aku camner)

Pagi Yang lambat

pagi tadi da bangun awal tapi bagi susu kat sumaiyah tu yg buat timing lari. Zulaika lak da jadi habit dia, tiap kali aku tgh mandi sure dia bangun n nangis cari aku.. da kena pujuk n layan dia. Nak iron baju lagi , siap kan baju anak2 ( la ni 2beg sbb umah babysitter lain2). 'Kebetulan lauk mlm td xabis.. syg nak buang.. panaskan lauk sbb nk bawa gi keje.(leh jimat apatah lg gaji 2bln xdpt ni). Macam byk je benda... nasib baik peralatan pam da siap basuh awal2 kalo tak lg haru...
so pagi ni keluar ngam2 7.30pagi. pecut tak ingat la.. da pulak tu abg polis tu duk tahan lama sgt la kat depan proton tue.. eeee bengang tui kat situ je da brapa minit.. da la byk bas kilang nak mencilok pun susah tau. Nasib baik aku ni pro sikit (sikit jer xbyk pun) bab cilok ni ... kalo tak makan asap la ( bak kata staf aku yg selalu kena tinggal sbb dia naik jaguh mana leh cilok!!! )
Penyudahnya aku sapai kat opis dlm kul 7.52am selalu nya aku sapai paling lewat 7.45am ni kira lewat la... esok kena bgn lagi awal .. itupun kalo anak aku tak buat ragam.. ari ni ada byk keje tapi ptg ada meeting.. bosan lak asyik g meeting la , taklimat la.. bila keje aku nak siap... nak check blok lagi, nak buat paper work lg.. nak baca n bls lotus.. ntah la.. tu sbb la tak efficient sbb apa yg kita draf tuk ari ni ada je gangguan... xper la akan ku suaikan diri ini

first time g kursus

Hari ni first time aku g kursus.. macam tak biasa je n pelik je bg aku sbb selama aku kerja dari form 4, aku selalu jd org yg tak penting dan selalu kerja ikut arahan je.. Tapi bila da keje kat sini aku baru perasan yang scope keje kat sini amat beza dgn situasi 15 tahun yang aku lalui selama ini. Semalam aku meeting, Sebenarnya da byk kali aku attend meeting kat uitm ni tapi makin lama baru aku sedar yang sekarang ni jawatan aku amat berbeza dgn dulu...banyak tanggunjwb n commitment perlu aku berikan cthnya.. aku jd org org bertangjwb apa jua dgn kptsn aku buat tak kira apa pn yg feedback. Aku kena pk camner nak comunicate,tolerate n leading sesuatu tu. Lagipun suasana kat luar amat berbeza sekali sebab kalo kat luar result sesuatu decision n

Tak Bersyukur kah aku????

pagi yang hening ni aku tetiba je sedih, puncanya aku terbuka i-portal uitm (padahal selama sikitnya malas nk buka) Aku sedih sbb ada jawatan kosong kat uitm antaranya pengurus asrama. Sedih aar.. apsal aku tak minta ari tukan... aku kan ada degree.. yelah aku dgr pesanan member suh minta pen.pengurus dulu sbb takut aku x dapat je.. mmg aku dapt pun..
Tapi naper aku ak bersyukur??? sepatutnya aku bersyukur sbb selama 5tahun aku try minta tak pernah dapat kali ni da dpt aku sedih lagi.. memang la aku ada degree sepatutnya aku bersyukur kan... setidaknya aku da dpt masuk gomen nie...
Tapi aku tetap asyik pikir naper la aku tak minta awal2 pengurus.. kalo tak sure aku dapat (conpident jer) uwaaa uwaa sedih nya................. malas nk pk tapi dok memikir.. menci..menci tui laaaaaaaaaaaa

zulaika buat assignment



Semalam dan hari ini aku amat la busy sgt. Rasa macam tak cukup tangan pun ada.. kapla sudah pening la....tapi aku curi gak masa upload gambar anak aku... heheh alang-alang aku upload gambar bilik yang baru aku check tadi...
Ini gambar anak aku yg dok sibuk n menyibuk bila aku buka laptop. Mak dia nak bertenet, dia pun nak bertenet gak... tak kasi mengamuk..takper la nak jadi generasi IT.. mak terpaksa la mengalah kan... kan...
ok la pala aku ni byk benda nak buat daaa. kita stop dulu yerk ...

Babysitter aku da selamat melahirkan baby boy

Semalam aku dapat call dr babysitter yg dia da selamt memlahirkan anak lelaki dan da balik pun dari hospital... maksudnya aku kena anta sumaiyah kat umah jiran dia yg dia da plan awal2 lagi..
Yang Zulaika dia tetap nak bela gak.. alasannya, anak2 dia ada n leh jaga.. statement yg bikin aku muskil sbb dia dlm pantang pun masih nak layan kerenah anak aku yg mengada2 tu ker???
sebab masa aku dlm pantang pun aku tak sanggup jaga zulaika sbb dia punya merengek mengalahkan adik dia yang baby tue. Tapi tak per la kalo dia nak jaga sgt kan , mungkin dia mmg sygkan zulaika n tak leh pisah sgt dgn anak aku tu. Aku malas nak besar kan hal ni pun.. nanti tgk la bila dia jaga anak aku yg kecik tue. Boleh ke dia handle 2 baby?? aku bukan tak mo cari baby sitter lain , tp masa aku belum bersalin dulu lagi dia da ckp kalo leh jgn pisahkan dia dgn zulaika sbb dia mmg syg giler dgn anak aku tu... entah ler...
aku nak celoteh apa yer.. pagi td macam byk jer idea.. tpbyk no gangguan lak.. hmm ok la kita stop sini dulu yer..

Selsema dan potong rambut

haii,
Malasnya nak datang kerja ( sebenarnya xde mood lps dpt email yg tak syok)..
Semalam makan luar ceh konon nak makan besar .. tapi bagi aku makan kat umah lagi selesa sbb kat umah aku tak payah pegang baby senang sikit aku nak ngap.. ni kat kedai aku kena control, da tu pegang baby mana nak syok.. hehehe
Malam tadi gak aku potong rambut aku kasi pendek macam tomboi sbb tak larat nak dengar laki aku mengomel bila menyapu je rambut aku lagi banyak dr sampah daaa.. Yerla ibu lps bersalin mmg la akan alami rambut gugur yg teruk.. semuanya penuh dgn rambut.. aku pun tak lalu tgk, da la rambut panjang.. so jln penyelesaian kasi potong sependek yg blh.. laki aku siap mesin lagi rambut aku nasib baik dia xmakan pujuk aku suh botak je rambut aku cam dia.. heheeh (da lama aku idamkan pala botak)
malam tadi jugak.. telah pecah record umah aku semua selsema.. heheheh jangkitan aku daaa.. Anak2 aku dapat daa .. kasian mereka .. apa nak buat... aku da mkn ubat tp cam tak kesan jer.. salah ubat apa sbb ubat yg doktor kasi semuanya manis ( mayb aku ibu menyusu so dia kasi lain skit)..
takat ni celoteh aku, sebenarnya byk keje aku ni.. tak buat lagi.. esok wan nak kawin.. ikut perjanjian aku kena lepak umah dia tapi cuti susah sikit daa.. kena roger gak mlm nie
heheheeh

hujan lagi

Pagi ni lepas anta ika kat bbsitter, dgn selamba gi la kerja seperti hari biasanya tetapi masuk je kat LDP hujan da turun, ingat malas nk pakai baju hujan tapi rasanya hujan macam lebat jer so berhenti la kat shell. Aku tukar baju hujan tapi kali ni dlm toilet la sbb kat shell ramai btui mat-2 motor n minah motor berteduh. Tak kan kot aku nak tukar situ dgn selamba badak je kan kena la tgk tempat... heheheehe..
Maka teruskan la perjalanan yang berliku ( ceh bunyi cam sedih jer) basah semua baju ku termasuk la beg pam aku yang ku bawa kehulu hilir tue. Sapai kat opis aku, macam biasa aku juga org pertama.. terpaksa la amik kunci n buka opis.. lecehnya sbb dgn baju ujan yg basah n beg yg besar nak kena gendong...
Hari ni aku celoteh lebih sikit... hari ni aku beli nasi lemak kosong je... sbb aku tau kat pantry ada telor.. maka aku goreng la telur.. ( cam best je kan keje kat gomen ni .. macam kat umah daaa).
Hari ini bos xde, so aku kena incharge da... jd bos heheheh...kerja da byk ni.. so kena buat .. ari ni nak buat paper work la.. ok la nanti kita sambung k.. bye

Set Spectra 3

Hasil hari ini jam 12.58pm.
alatan sebelum digunakan
sajer nk tunjuk tpt cooler bag
mesin pam-spectra ku

set spectra yg aku beli 3bulan lepas..


Aku da lama nak menanyang pam yang aku gunakan selama ini, tapi asyik kesempatan je. Kali ni aku da berjaya amik. Nama pam aku spectra 3. Aku beli masa dalam pantang kat mom little one, serdang. NAper aku pilih Spectra3?
Masa aku ngandung lagi aku da start nekad nak susukan anak aku selama 2tahun(insyaallah) so start dr itu aku selalu mencari bahan yg berkenaan dgn susu ibu dan bagaimana nak teruskan menyusu jika terus bekerja. Aku byk belajar dlm forum www.susuibu.com, kat situ banyak info yg benar2 berguna dan banyak membantu aku. kat susu ibu juga la aku mula survey pam apa yang baik dan sesuai untuk aku. Bila aku study dan budget yang aku mampu ialah Spectra3. Antara sebab aku pilih spectra 3
  • dalam forum byk ibu2 yang menggunakan spectra3 amat berpuas hati dgn kemampuan spectra3( belajar dr pengguna yg pernah guna)
  • Spectra3 sesuai untuk double pumping - terutama org yg kerja macam aku yg mempunyai waktu terhad untuk pam
  • kos spectra3 blh dianggap berpatutan sbb beli sekali semua dapat, so tak payah nak pk apa2 da
  • spectra guna kuasa elektrik, oleh itu tak payah nak mengepam .. ehhe e aku pernah try yg manual susu tak kuar pun
  • beg spectra3 pun ok gak .. menarik.. aku gi keje naik motor so letak je dlm bakul motor vrooomm vrooom
kesimpualnnya.. aku amat berpuas hati dgn spectra3 aku ini, cuma aku je tak rajin nak pam bila kat rumah.. selalu direct feeding je.. sbb zulaika suka kacau kalo aku mengepam .. (alasan)