Aidil adha...

selamat hari raya
aku raya kat banting..
cam biasa raya xde yg menarik
mlm blk punchong sbb
laki aku keje

tetapi sblm tue dia sibuk nak
balik kg dia...
aku bukan takmo balik
tapi ekonomi aku tgh teruk
semua gara2 beli pam mahal
hehehe

so aku gaduh gak la
tapi gaduh biasa jer
hmmm
atlast tak balik lps
berbincang bebaik

cuti kali ni
aku cam tak stress
sbb my B still ada problem
n production pun kureng
n situation became worsed
when my dotter mengalami sp...
lupa lak spelling dia
tp dlm bahasa melayu
beralih bulan...
masa ni dia kuat minum susu
n byk ragam
da la tue
mulut aku sakit lak
makan pun bubuh nasi
sian kan

tapi aku sian ka anak aku si ika tu
dia asyik kena tempat lps geram
sbb dia pun buat hal jer
last2 terlepas geram kat dia

tensen gak nie
sbb next week nak g kenyir
lagi2 ari je nie
cam kelam kabut je
ntah la
just wait n see

my B ada problem la...

pesanan dari org senior kalo nak hilangkan bengkak susu guna la caranya letak air panas dlm botol n golek2 kat area bengkak... baru bekesan kalo guna kain dgn air suam tak kesan sgt..
nie hasil selepas aku ilangkan bengkak dgn botol panas. berkesan padahal setgh jam yg lalu aku baru jer pam dpt la 2oz jer.... da ilang bengkak ..tgk la susu ku yang tak balance

nak tau apasal susu aku tak balance
sebabnya ....
masa aku menetek kan anak
aku suka bagi belah kiri
belah kanan xselesa tu pasal dibiarkan
so kekawan... ni bedasarkan pengalaman aku
dan juga kata pakar...
kita tak boleh menyusus sebelah jer
nanti hasilnya macam ni la
dan harunya...
bak kata pakar...
mmg xakan balance bila kita da macam ni

so selamanya la
stok susu aku tak balance
pepandai la korang yer
jgn jd macam aku
rugi oooo
sgt rugi .....

sebenarnya B aku ada prob lain
tapi malu nak tulis la
next tiem bila aku da tau
ubatnya aku tulis sekali yer...

my new pump - medela freestyle

ni rak dimana aku letak beg madela aku tue..hitam warnanya.. gambar tak clear sbb masa ni bilik gelap...
ni size pam dia sebesar tapak tangan aku jer ... tu yg buat mahai noh...
ketebalan nya pun cute mute gitu... amik space yg kecik je kan...
ni kira satu set kalu proses mengepam. napak tak tiup tue... itu pemyambung antara pam dgn corong pam n botol (sesaper yg xtau). sebenarnya ada accesories lain antaranya handfree set..
tapi aku tak master lagi laaa.. la ni aku tgh biasakan pam sbb nak master n dlm proses memahami antara satu sama lain woooo

kepada member aku yg baca blog nie
disini aku da snap gambar pam baru ku yg regenya
mak oooii mahai tauuuu
tapi disebabkan aku rasa keperluan
aku pun beli la.. lebih mahal dr hp aku
nak dekat sama dgn harga laptop aku juga

nak promote katner aku beli yer
aku beli melalui internet
aku lupa n nanti aku kasi nama dia
la ni malas nak cari la
tapi org yg selalu g susuibu.com
sure kenai dia
org panggil dia ajasu

so ok tak korang rasa aku beli nie
sbb aku bkn sesaje nk beli
tapi perlu beli..
okay la kita continue lain yer...

pAM bARU da SaMpAI.. HEHE

nie closed up dlm beg.. belum buka lagi ... amik gambar dulu nanti baru tgk apa ada dlm ....
ni bila da buka kotak.. macam ni la rupa bila aku buka kotak....
bila da buka pembalut kotak... ini yang aku napak.... jeng.. masa ni perasaan tgh best giler

ni parcel yang aku tungu-tungu selama 10 hari lebih....


Akhirnya ...
20hb nov 2009
parcel yang aku dok tunggu dari pagi tiba jua
semua staff tau aku dok tunggu barang
mana taknya..
dari aku masuk opis
aku dok buat annoucement yg aku ada parcel
n tiap jam aku akan tanya kaunter

bila nak masuk rehat aku cam frust sbb
selalu parcel pg da sapai
rasa cam tak sapai jer
TETAPI around kul 3.00pm
heheheh
staff aku cakap parcel yg aku tunggu
da SAMPAI

huhuhu
aku dgn excited pun terus g kaunter
dan siap ckp i suka u la
kat org yg anta pacel tu

so apa lagi aku snap gambar immediately... tau
so nanti aku upload gambar lain yer
camner hasil susuan aku...

guideline

STORAGE GUIDELINES FOR HUMAN MILK

These guidelines are for mothers who are expressing milk for a full-term healthy baby. Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping. When providing milk for a baby who is seriously ill and/or hospitalized, check with healthcare providers for instructions.

Where stored Storage temperature
(degrees Fahrenheit)
Storage temperature
(degrees Centigrade)
How long
At room temperature 60 degrees F 15 degrees C 24 hours
At room temperature 66-72 degrees F 19-22 degrees C 10 hours
At room temperature 79 degrees F 25 degrees C 4-6 hours
In a refrigerator 32-39 degrees F 0-4 degrees C 8 days
In a freezer compartment inside a refrigerator 2 weeks
In a self-contained freezer unit of a refrigerator 3-4 months
In a separate deep freeze with a constant temperature 0 degrees F -19 degrees C 6 months or longer
SAVE? OR DUMP?
Type of Milk Save or Dump? Why
Milk remaining in the bottle that has been offered to baby Use for next feeding, otherwise discard. Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long (though as yet there is no research available).
Milk that has been thawed Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Do not refreeze. Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Milk that has been kept in the refrigerator for eight days Transfer to storage in the freezer, or discard. Bacterial growth is not a problem, but milk sometimes picks up odors or flavors from the refrigerator or the container.

ye haaaaaaa

hari ni aku dapat news best
mayb esok aku dapat pam mahal aku
ehh aku blum inform kat kat sini
yang aku da buat keje giler
aku beli PAM SUSU yg berharga 2K

Mahalkan...
laki n adik aku bising jer
derang kata mahal tui mesin
bukan xde langsung yg ada pun mahal da

alahh
derang bukan paham situasi aku
Spectra mmg xde masalah ok je
masalh timbul bila
aku gi kursus
bygkan kat tempat org
da la naik motor
kalo naik kete leh la pam kat kete

kalo dgn spectra kena cari soket
ingat lagi masa kursus kat lab ari tu
malu n tensen jer
sbb aku pam kat tepi hand dryer kat toilet
sbb kat toilet paling dekat dlm bilik kursus
surau jauh kat level bawah

dan dlm toilt tu kat depan pintu n dekat sinki
je ada soket..
nak tak nak aku mengepam kat situ
tiap kali org masuk
malunya
semua memandang tau...
lps tu mula memasing bg komen..
tensen jer
da la tak selesa...

hmmm
dgn memiliki madela freestyle
aku tak pyh cari soket
sbb dia ada bateri cam hp
yang leh tahan sapai 3hari
lps tu pam dia kecik jer
ltk dlm beg tgn pun leh tau
xde la aku bawa beg gabak tu
kan senang...... dimana saje aku leh pam

so salah ke aku beli pam tu
sebab aku rasa byk membantu aku
dlm menjalankn tugas sebagai ibu
aku teramat komited tau nak
SUSUKAN anak aku sapai 2tahun

xper la apa org nak cakap
as long aku tak susahkan derang daa
biar la aku susah sikit
asalkan aku buat yg terbaik...

harap2 lps dapat pam mahal ni
semangat pam utk waktu malam lebih kuat
hendaknya.........
amin


n

kunci umah ku ilang...

aisehhhh
susah arrr xde kunci
semlm brapa lama aku duk luar rumah
tunggu my hubby daaaa
tunggu punya tunggu da

Hari ni pun stil da jupe kunci lagi
mana la aku letak...
ni semua gara2 cuti lama sgt
semua tunggang langgang...
baik life n keje
semua jadi kelam kabut
orang kalo cuti life lagi organize

aku sebaliknya lak...
ntah laaaa
tidur aku rasa ok kot
walaupun asyik terjaga jer...

hmmm...
kat opis byk keje
byk sangat assignment sapai
da tak tau mau bikin mana satu daaa
susah tui laa
yg bos aku lak
semua kalo leh kasi aku
mentang2 la aku org baru..

esh esh
aku tgh dok cuak pasal susu nie
bila production nk up
masa berjalan jer
ayorrr
ari ni xleh minum holick gegara
susu sudah abis n lupa nk bawa
abis laaaaaaaaa

uwaa uwaa...susu ku kuar sikt laaa..

hari ni da keje balik..
tapi aku dari 2-3hari lepas da susah hati sebab
aku perasan sesuatu yg pentg iaitu
SUSU KU KUAR SIKIT
tadi da pam 2kali tapi baru dapat 4oz

sedeynya...
selalu 4oz tu sekali pam je
uwaaa uwaaaa
da la nak gi outstation bulan depan
abis laa akuuuuuu

uwaaa
ni mesti gara duduk umah lama sgt
aku kalo duk umah lama sure
MALAS mengepam dan MALAS minum
sepatutnya sesi mengepam kena maintain
tapi aku kalo duk umah mesti culas jer
da la tu minum air pun sikit jer

camner production susu nak byk
ni baru nak start balik
makan benda yg bykkan susu
da terlambat ker
uwaaa uwaaa
risau ni.....

minta2 rzki anak aku
masih ada lagi untuk minum susu ibu dia

sumaiyah da mula meniarap...

ini aku baru perasan jer.........
terkejut n cuak jer.. ingat kan dia terjatuh kot tp bila di periksa dia da mula meniarap comelnya anak ibu....
sebab comel la terupload dua kali


anak ibu da pandai meniarap
ni first time dia meniarap
heheh tertangkap..

masa ni aku sibuk duk
angkat baju kurung
kelam kabut takut apa 2 jd kat sumaiyah
tapi tgk dia cool jer

that means
sblm 5bln dia da mula meniarap
bagus nya anak ibu

siput sedut masak lemak

SIPUT SEDUT
ini yang da nak siap masak daaa.
selepas dicuci
sebelum diketuk muncungnya... bertanah liat lagi....
ini la siput



Semalam laki aku beli siput sedut.. dia suh aku masak.. sementah aku ni MC aku pun kena rajin memasak buat laki ku...

aku tunjuk sebelum da selepas masak...
masa masak aku tak tunjuk sebab aku bukan pandai masak sgt pun
aku sampai la nie..
untuk laki aku je aku brani masak..
tuk orang lain aku tak brani
sbb takut tak sedap..
hehehehe

X-BF call......

hehehe....
semlm x-bf call
hahaha
boleh ker??

gua layan jer
sbb niat xde apa2 pn
kawan jer...
sbb yg nk break pn gua
so xde sbb gua nk mengatai...

lagipun gua xpernah
SEMBUNYI apa2 pn
dgn laki tersyg gua
semua dia tau
n dia pn tau ati budi aku...

so xde isu...
kalo dia fon pon
even dr dulu mmg dia fon
cuma lps aku tukar nombor
baru dia tak pun
lately nie dia ada minta kat member

so ssesaper ada X
jgn la menyombong
leh layan tp kena beringat
n kalo leh info la kat suami
rasanya lelaki akn pcaya
kat kita kalo kita info n
berterus terang jer

yg penting NIAT...

ada org tergolek atas jalan tadi...

ada pengalaman menakutkan!!!!
tadi masa nak gi keje
kat area traffic light nak masuk proton
ada satu motor tu ...
actually tak tau camner leh jadi

tapi aku cuma napak
mamat tu tercampak n terguling atas jalan
lps jatuh dia masih leh bangun
nasib baik kete blakang tak laju

aku sedar benda berlaku pun sbb
bunyi hon..
tu yang aku usha
sian mamat tu
aku tak leh tolong
(macam leh tolong)
sbb aku da kedepan n lane yg jaug dr dia

kepada mamat tu
jaga diri k
moga awak ok..

zulaika tercedera






sian zulaika ku...
buka je pintu
bapak dia cakap
ika jatuh dlm kete

yg peliknya
sblm bapak dia info...
aku dgr dr luar
sore dia happy je..
siap menyanyi n sempat gak
aku tgk dia ketewa..

tp bila bapak dia da info
pasal dia jatuh...
terus tukar karekter
dan menangis mengadu...
(dlm hati aku ... pandai tui blakon)

so ni la hasil dr ayahnya balut

zulaika yg mengada

video

ini video masa balik banting last week
masa ni zulaika mengada 2 dgn ayah dia..

pagi yg DINGIN..

hARI nie macam biasa
bangun n siap gi keje n brg anak2
hari ni pakai baju yg hied bagi
pilih baju yg tak payah gosok
malas nk iron.. xde MOOD

sblm kuar umah
lipat baju ujan yg tergantung..
da 3 helai aku pakai
takde satu pn yg lipat..
so kena la lipat satu utk dibawa

turun lift semua cam ok
masuk je jln kg bersatu
aku da rasa
titik air ujan yg tak napak pun
dlm ati ckp
baru nak ujan kot
so aku redah lagi...
tapi nasib tak baik

masuk LDP
ujan da mula renyai
nak sapai traffic depan kuil tu
hujan da mula kuat
aku kata lagi
blh kot redah...

sapai kat traffic nk masuk proton
ujan mula nk menggila
dlm hati puas berdoa
jgn la lebat
sbb aku tak pakai baju ujan

tapi
aku tak sanggup..
ujan mula lebat
aku berhenti n pakai baju ujan je
seluar tak pakai
sbb aku btui2 kat jln yg nak jam
so aku redah gak la

dlm perjalanan tu
abis kain aku lencun..
SEJUK...
dlm hati...
hari ini tak menyebelahi aku
aku basah.....
sedey pun ada...
tp naper nak sedih kan...
ni pilihan aku...
aku yg berkeras dgn laki aku nk naik motor
walaupun dia berat hati nk lepaskan...

xper la....
bak kata aku
aku kena hayati
liku2 hidup yg aku pilih...
basah pun basah la...

ni depan pc..
aku sejuk jer..
almaklum kain lencun..
nasib baik baju ok lagi

so kalo tak mo kena ujan
n citer sedey cam aku
jgn la naik motor
naik la kete...

jgn DEGIL
cam aku k
kalo degil juga
terima la apa pun
yg berlaku dgn REDHA
sbb itu adalah pilihan kita..

pesanan aku pd sesaper pn
bertanggungjawab la
dgn keputusan yg kita buat sndiri
jgn mengeluh atau merungut
sbb semuanya pilihan kita..

sebaik yg mungkin jgn salahkan sesaper...
sebenarnya kalo dr sudut positif
kita ada byk pilihan
cuma kita jer xnapak
atau tak pasti dgn pilihan yg kita ada...

kita kena selalu positif
sbb kalo selalu negatif
tak meriah la idup kita
kalo kita tak bahgiakan idup kita
saper nk bahgiakan
rugila hidup ni kalo
penuh dgn kesedihan jer

xkan la nk bahgia
kena mengemiskan
hidup ini milik kita
xkira camner pun erti bahgia tu
yg penting kita bahgia....

so kekawan...
ingat ini HIDUP kita
kita yg tentukan
selebihnya
kita BERSERAH pd-NYA

hati sedey saper yg tahu..

teruk sgt ker aku???
tak berbahasa kah aku selama ini??
hipokrit ker aku selama ni?
kering sgt ker hati aku??
kurang ajar aku tak bertempat ker?


saper anoi pada korang?
apa yag anoi pernah buat dlm idup korang?
layanan anoi teruk ker pd korang?
bahasa anoi kurang ajar sgt ker pada korang?
pernah ke anoi khianati korang tanpa sebab?

nasihati la anoi kalo dia tersesat.
ingatkan anoi kalo dia terlupa

susah ke nak syg anoi
susah ke nk jaga ati anoi
payah ke nak belai dan kasihkan anoi
susah ke nak tunaikan permintaan anoi

anoi..
susahnya ko nak kecapi bahgia
byknyer ko kena korbankan

tp...
tak semua pengorbanan itu
BERBALOI
tak semua apa ko buat
DIHARGAI
hakikat yg selalu ko terima
KO KURANG AJAR

ayat ni aku selalu terima dari kecik hingga kini...
salahkah aku pertahankan hak aku
salahkah cara aku
setelah apa yang aku LALUI

tapi dgn cara ini sajer
anoi tahu
sbb dgn cara ini aku pertahankan apa aku ada
dengan cara ini aku dpt apa aku nak
dengan cara ini juga AKU ANOI bangkit
dengan segala kepayahan aku lalui......

dari dulu aku tau
aku keseorangan
tp aku DEGIL
tetap menagih kasih org
dgn harapan kasih itu ikhlas
tp aku selalu temui
kasih yg bukan hakiki

aku selalu dperslhkan dgn
hancurnya sebuah perhubungan
sbb AKU KURANG AJAR

xper la..
aku REDHA...