tabiat baru si adik....

tabiat baru adik bila nak menyusu.
kalo dulu adik mmg suka bergayut kat cik B..
bila da pregren...pujuk dia minum susu
tapi dia nak ibu baring sebelah n dia mula meraba cik B ibu
gegara nak lepas gian....
gelagat nak ibu duk tepi n layan dia bikin ibu tak syok n angin jer
kekadang tgh buat keje pon dia boleh melalak nak layan kerenah dia
lelama mana tahan itu macam.....

satu hari ayah dia ...
saje je kasi ibunya bra kasi tukar dgn ibu punya cik B
tetiba dia boleh terima n layan
sejak itu tiap kali nak susu 
adik akan sebut
nak susu , nak tetek.....
kalo salah satu xde abis dia melalak tak kira waktu 
pepagi buta pon dia nak juga....

 ini bra yg paling dia suka
tetek putih...

 balik jer dr rumah pengasuh sure nak 2 benda nie

 tgk tangan dia mengosok n mengentel tetek putih 

yg pelik dia memilih bra... 
bra yang xde shape/ lembik mmg dia reject
so bra jenis cam ni je dia nak
nak mudah aku declare ini bra putih tetek adik
sib baik bra nie da rosak n aku tak pakai lagi
kalo haru gak...bra sudah kena kidnap dgn adik maiya...

ayah memasak, kakak jadi jurukamera.....

kebelakangan ini...
telah diwar-warkan bahawa aku sgt malas yg sgt..
laki aku pon terikut malas tapi bila hari-2 makan 
nasi bungkus maka kejemuan itu timbul
dan kos sara hidup pon bertambah...
dengan persetujuan suami tercinta ....
dia akan berkorban untuk memasak selagi larat...
kira-kira dah seminggu juga dia da start memasak...


kakak yg amik gambar....
ayah tgh nak basuh ayam....
kakak suruh posing.....


 gambar dari belakang ayah....



hasil gambar yg kakak amik....


 kita suh dia amik gambar ayah tgh memasak...
kakak faham amik gambar apa yg ayah tgh masak.....


antara menu yg laki aku masak setakat seminggu nie

  • ayam masak kurma
  • lala goreng
  • udang sambal petai
  • kangkung tumis
  • ayam perap
  • ayam sambal petai - idea aku...
disebabkan da lama tak makan lauk rumah maka
tiap kali dia masak ...abis kami belasah anak beranak..yummy..

terima kasih ayah....
kami sayang ayah bangat.....

semua da settle tunggu baby jer

alhmadullilah akhirnya.....
persiapan untuk kelahiran baby ibu telah siap sepenuhnya
semua barang dan siap dibeli, dicuci dan diasingkan
agar ayah tak confuse n letih mencari nanti


barang-barang baby dari baju hingga accesories semua ada
walaupon budget terlebih dan terlari rasanya ada rezeki tuk baby
pasal gadget susu , rasanya tak perlu tambah kalo nk tmbah kendian
rasanya semua da complete kot

barang2 ibu pon da settle
jamu - da beli bulan lepas lagi (alhamdullilah dpt byk diskaun)
apa lagi yer barang ibu...stokin pon baru
beg tuk bawa gi hospital pon da settle
tapi tak letak dlm kete sbbnya rumah cuma 3min je dr opis
so tak perlu letak dlm kete yg da kecik n comei tue...

kalo tak settle pon
hanya tunggu keadaan buasir aku tahap mana
kalo teruk macam dedulu perlu cari bidan yg dulo
harap dia ada buat ubat tuk buasir lagi
sebabnya ubat sungguh mujarab dgn aku
maka harus cari dia lagi walaopon mahai


nak citer kos yg da berhabis takat nie
jamu - nona roguy RM373++
pureen - RM 247 (baju+pampers+sesabun n bagai )
mydin - RM 100++ beli sesikit sbb tak tau ada warehouse sale masa tue
my dear - RM .... murah je beli bantai pon je....tak cantik sgt cam kat pureen

pernah dalam hati terdetik ..tak takut ker???
sure nak tau apa yg terdetik tue.....
ikut resmi mak n pantang org jawa....
ibu mengandung tidak digalakkan untuk membeli peralatan baby
sebelum lahirnya baby sebabnya bimbang sesuatu berlaku
macam mak mmg tiap kali hanya beli peralatan baby
selepas baby lahir sahaja dr zaman aku hingga arwah

masa zulaika dulo aku tak amik pusing sgt sbbb
aku pasang niat, yg aku bukan ada duit sgt
so kena plan bebetui agar keadaan tak teruk
n aku xde la siap 100% cam la nie

tapi kali nie....
ada terdetik gak...sebabnya semua da siap nie...
kalo dulo jamu beli slps aku bersalin jer
tapi kali ni, 2bulan lagi aku da siap beli
hehehhehe...over excited kot
naper hati terdetik????

apalah yang mampu aku buat
aku hanya mampu berdoa dan berdoa
agar segalanya selamat dan dipermudahkan..
ketakutan dan debaran menguasai diri
oh tidak........

kepada kekawan yg baca...
doakan daku yer....

gegara mengidam....

semalam banyak benda yang tak plan telah berlaku...
aku mmg malas nak masak kebelakangan ini
so selalu mengelat je nak masak... heheheh
semalam asalnya suh hubby tercinta masak....
tapi bila balik tetiba mood datang nk masak....

syok giler bila masak...licin....
derang makn bertambah berganda2...
bila settle makan malam...

tengah landing atas katil...
tetiba plak tekak nie terasa-rasa ada dessert
oh...saya mengidam sesuatu tetapi tak sure apa??
bila bayang punya bayang akhir decide makan kek...

pujuk punya pujuk ....
akhirnya....terbeli la kek warmest chocolate.... tadaaa...


my first benda yang aku bebetui mengidam....
memalam bebuta.....

bergambar ...
kekonon celebrate besday semua yg da belated lama daa
ayah sibuk layan tv...
adik n kakak yg happy dapat kek....

adik layan strawberry jer....
kek dia cuit-cuit jer.....

kakak makan gak kek walau sikit...
ayah tak makan sangat....

yummy....
strawberry....


dalam peti ais ada lagi setengah lagi...
rehat ni ngap lagi ...kalo derang tak kekah pagi tadi la...
anyway thanks to my hubby n lil brother yg baik hati...
tertunai makan kek memalam buta

status ku terkini

kalo ikut bulan da 8 bulan ++++ da
kalo ikut minggu esok genaplah 35 minggu..
hmm.....sepatutnya 2/11/11 kena buat check up
tapi hingga hari ini - 14/11/11 tak gi lagi

malasnya nak gi....
lately nie... perut senang sengkak n mengeras
malas tui nak drive kete...( xpernah hubby ku teman)
so gegara kemalasan dan kondisi yg out ni
xsampai-2 lagi ke klinik

semalam selsema teruk.....
leleh je hingus ku ini.....tersumbat hidung...
rimas tak tahu nak citer.....xsanggup rasanya
ku suruh en.azman gi amik ubat sebab da teruk sgt

bila da surut sikit..lain pulak yg hinggap
malam tetiba batuk..lelangit gatainya....
malam puas ku golek saner sini idak juga tidur
kebetulan kakak n adik duk mengigau n terjaga menangis
kena juga bertepuk tidur kan balik....
akhirnya pagi nie..tidaklaratan sangat

akhir-akhir nie...baby sangat aktif dan suka mengeras
perut ibu kecik sangat kot tak puas nak bergerak...
ibu ok jer asalkan baby sihat dan cergas....

ibu nak minta maaf sesangat sebab sejak ibu pregnant
ibu kurang makan dan tak banyak makanan berkhasiat pon
dah la tue supplement pon ibu tak makan....gegara muntah jer
maafkan ibu yer sayang.......
ibu doakan kamu selamat dan sihat macam kakak-kakak kamu
masa ibu pregnatkan kamu pon ibu TAK seaktif dulo...
kalo dulo ibu la ratu berjalan tapi zaman awok nie
ibu banyak baring je atas katil, tv pon tak tgk.....
pengalaman yg berbeza betui kali nie......

ada je barang nak ibu beli tuk kamu
tapi ibu dok tak larat je berdiri xlama mana pon kaki da sakit
padahal kaki ibu blom bengkak lagi...

tak per....
ibu akan tebus yer sayang.....
nanti ibu bawa kamu jejalan yer syg...lagi syok
hehheheheh.......ibu sayang kamu

hmmm ... ibu blom dapat nama yg sesuai tuk kamu lagi
blom ada idea n gambaran pong...
xper nanti ibu pk kan yer syg....
ibu cari yg terbaekkkkk.....

apapon ibu doakan anak ibu jadi anak yg soleh dan soleha
menjadi khalifah akhir zaman yer syang....

carrier baby - missing in action

bila nak bersalin nie... mula mencari dan mengumpul semua bebarang baby yang lama untuk digunak pakai balik supaya tidak berlaku pembaziran dan jimat duit yang tengah serabut duit memanjang tak cukup.

alkisah, boleh dikatakan zaman anak-anak aku semua barang cukup dan lengkap, tiada yang aku pijam atau perlu dipulangkan melainkan barut baby yg dulonya kakak aku sibuk  nak sedekah....yang selebihnya beli tau.. antara barang yang memang aku guna semaksimanya adalah carrierr baby. Benda ni amatlah berguna dan penting yang amat pada aku sebabnya...aku guna benda ni tiap kali aku bawa anak naik kete tak kira la aku drive atau laki aku drive. Aku jarang pegang anak dalam kete sejak zaman zulaika lagi sebab aku ada buasir so banyak letak anak dlm carrier jer....

bila nak bersalin nie....seingat aku carrier n car seat aku mmg derang(kakak abg ipar) pijam. Derang mmg suka pijam-pijam nie...so aku yg baik hati n xkisah bagi jer la sebabnya aku pun tak pakai kan... tapi bila da nak guna kita tanya semua tak ngaku....derang cakap derang tak ambik...boleh ker??? angin ooooooo

aku bengang tahap gaban nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....
tention tahap tak tahan da nie.......................................
siot tui laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....................

dulo masa aku gugur....selamba jer tak bg bengkung mak....a
bila da cam nie....eeeeeeeeeeeeeeeee...angin nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sakit hati aku...................................
memang aku blaklist derang sapai matiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...............................

aku angin...camner la aku nak redakan hati.........yang bengang tahap gaban nie....

dipagi raya korban....

selamat hari raya aidiladha...tahun nie kami beraya di sgkai jer... laki aku da kerinduan yang teramat kat kg dia tue yg buat special request nak raya sini sebabnya da lama tak balik kononnya...hmmmm xsampai 2bulan pon....so aku xde bantahan dengan syarat masa aku dlm pantang jgn sibuk suh balik sgkai... tak kuasa la nak repeat benda yang sama.

seperti tahun-tahun yang sebelumnya...raya adalah raya sahaja tiada yg special bagi aku.. makna beraya tu masih kabur lagi tuk aku. maybe masih dalam pencarian lagi.

Pepagi raya kalo kat sini , aku teramat lah senang sebabnya aku tak buat n tak tolong apapon. Aku lah menantu hantu ... hahhahaah...malu pon ada tapi aku ntahlah...jadi kekok nak tolong dia buat kerja. Banyak sebab kot naper aku malas n tak de hati nak tolong....yang penting aku memang menantu yang tak boleh diharap...semua org sedia maklum bab nie....seperti sekarang nie...yg dia sibuk buat rendang lagi untuk memuaskan hati anak2 dia padahal da ada je rendang daging tapi anak2 dia mengada n buat request byk sgt..tue yg jd cam gini...opsss...saya tak pernah minta apa2 dari dia... not at all....sementara dia sibuk...aku plak layan tenet ... bosan....

nak layan tv, aku tak selesa sebab kena bersila atau baring yg mana kedua2 posisi tersebut amatlah tidak selesa buat aku....so aku lepak dlm bilik jer... bosan gak....tapi mana lagi aku nak lepak????takper la buat macam biasa...buat bodoh jer...hehhehehehe....

cepat petang, cepat lah malam n cepat lah masa berlalu.....aku nak balik...banyak benda nak buat nie. baju tuk masuk hospital aku tak settle kan lagi... yer la dgn badan yg macam nie...sentiasa ta larat menyekat pergerakan aku... terpaksa buat dikit demi dikit....bahagian cuci da settle cuma nak pilih jer...harap by next week semua da on position so xde pening pala sgt....

sekian laporan dipagi raya...kang kalo aku free lagi n ada mood ...aku update lagi yer...sebab aku amatlah bosan tahap gaban kat sini...en. somi g melapah daging ( kalo dia tak menyempang tempat lain laaa)...anak2 pulak main dgn opah n pakcik2 dia...ao aku amat lah bebas n senang sekali....

semakin menjadi keadaan saya...

kalo diiukutkan da masuk 33 minggu...
kalo dulo aku tak ikut pon minggu nie...
selalunya ikut bulan jer...
rasanya ikut minggu macam lambat jer
bikin aku confuse pon ada gak.....

bila bulan2 terakhir nie...
banyak simptom yg aku alami...
tak laratnya nak layan kerenah sendiri...
antaranya yg aku alami...
  • cepat sgt mengah & sengkak padahal aku tak makan apa pon
  • baby sgt aktif hingga aku tak boleh nak duduk atau buat kerja sgt
  • badan mudah sakit2, kalo pergerakan tak betui
  • lapar tapi xde selera nk makan
  • tido nak awal tapi kul 2pagi hingga kul 5 sure tak leh tido
  • susah hati sbb baju ngandung xde nak pakai...huhuhuh
  • da lama xmasak... camner nak masak berdiri lama kaki sakit..
  • keputihan yg tak sembuh2 lagi...
  • tak lalu nk makan vitamin & supplemen..pernah muntah2..xrela
  • sifat kemalasan yg tahap teruk ....

tak ingat da apa lagi sifat buruk saya kali nie
tapi saya memang nak cepat jer...
dgn keadaan opis yg da tak happy
dan keadaan rumah yg huru hara
buat aku tak happy n selesa sgt

kekadang bukan sengaja nak bermalasan
tapi mmg sgt malas dan tak larat nak buat kerja
aku pon tak tahan tgk rumah huru hara...
sungguh laki aku orgnya rajin kemas  rumah
tapi dia bukan settle semua...ada je yg tertinggal
takkan nak bising kan...da byk dia tolong....
cthnya.... daki2 dibilik air......

kekadang aku berus sikit2 jer
sikit2 lama2 habislah daki tue kan....
itu je amalan aku skrg mana leh buat sikit aku buat laaa..

hmm...
baju untuk persediaan masuk hospital pon tak pack lagi
ntah bila nak settle nie.....
sambung nanti lah...da tak larat dah...

tepek gambar sumaiya masa buat MCUG-PPUM

baru ada masa nak tepek gambar sedih...
penatnya masih terasa...
tak banyak yg leh citer sbbnya aku tak masuk dlm sebab keadaan tak izinkan...

sebelum mulakan proses MCUG, maiya kena masuk wad..
da masuk wad, doktor akan masukkan tiub...
masuk tiub je maiya dah nangis menjerit...
sesudah masuk tiub kena g bangunan utama tuk proses seterusnya....

 bilik ni la sumaiyah masuk utk buat MCUG...
ibu tunggu kat luar dgn hati yang sungguh pilu dan sedih mendengar jeritan maiya...
ikutkan ibu boleh teman masuk dalam tapi disebabkan ibu mengandung adalah dilarang sekali...
ayah pon tak ada nak temankan adik....sian adik sesorang kat dalam
tue pasal la dia menjerit ketakutan dan trauma....
maafkan ibu dan ayah yer.....demi masa depan kena buat semua ini...


keadaan sumaiyah bila kuar dari bilik 
 bengkak mata anak ibu.... bayangkan dia menangis dan menjerit selama 1/2 jam tanpa henti.....
mau tak bengkak mata.....


 muka sedih ...
maafkan ibu yer...

 kena tunggu......... lepas dia masukkan ubat...
kena masuk lagi bila maiya habis kencing untuk diambik gambar lagi...

 sumaiya suka naik kerusi roda dari first time masuk ward lagi
sebenarnya ibu tak larat nak dukung dia..
baik tolak naik kerusi roda ...
ibu tak letih adik pun happy....

 aksi naik kerusi roda...


muka sumaiya ada happy bila ayah curi kuar waktu rehat....
ni nak tunggu kali yg ke-3 amik gambar sbbnya kali ke-2 ada lagi air kencing yg tak abis kuar
yang menariknya kali-3, maiya tak nangis dan jerit kuat2 sebab ayah ada masuk dalm temankan dia

bila da settle proses MCUG...
kami diarahkan masuk ward untuk tunggu result
lama gak menunggu....ayah masuk kerja balik
so ibu dan maiya menunggu hingga tertido..
result kuar dalam kul 4.15ptg.....

doktor cakap :-
keputusan MCUG membuktikan back flow air kencing adik ditahap grade 2, dimana grade ini tidak akan menyebabkan jangkitan air kencing. Grade 6 baru boleh menyebabkan jangkitan. maknanya sumaiya bukan berada ditahap teruk . Tunggu hingga ujian ultra sound yang telah dijadualkan pada 11 januari 2012.


moga-moga keadaan sumaiya sentiasa sihat dan dilindungi...bukan apa memang penyakit nie napak tak teruk tapi kalau tak ambil langkah pencegahan dan berjaga-jaga boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang. Nauzubillah....selisih malaikat 44.... so la ni ikut je la arahan doktor agar aku tak menyesal kemudian hari....memang sedih bila dgr rintihan anak menjerit menangis tapi ini semua demi kebaikan dia juga....

moga-moga perjalanan sumaiyah dipermudahkan ...amin

Harinya telah tiba...

so petang nie akan check in di PPUM
plannyer... aku bawa maiya n bebaju...
bila da dapat katil ....
kalo xde katil tuk parent aku balik sbbnya
da tentu aku tak leh nak survive sepanjang mlm
duk n tido kat kerusi jer.....
kalo dapat katil...aku lah yg kena jaga
sebabnya esoknya aku gak yg kena standby
laki aku tak kan cuti kalo bab-2 nie
susahnya nak dapt cuti.......

takutnya ...........
camner la keadaan maiya esok
kena masuk tiub n bagai....
sure aku tak senang duduk esok ....

Ya Allah Ya tuhanku,
Aku bermohon pada-MU agar kuatkan dan tabahkan lah
anak ku dalam menjalani dugaan-MU
Ya Allah, aku berdoa padamu agar tiada yang berlaku pada anak ku
lindungilah anak ku dari sebarang bahaya dan bencana
berilah kesihatan yang baik pada anak-anak ku
sesungguhnya kau maha mengetahui, maha penyayang dan mengasihi....

cuti deepavali 2011

 tiada planning untuk cuti sehari cam gini...
yang ada dalam kepala nak settle baju yg tak kering2
n niat nak cari baju lama baby tuk baby baru
tak tercapai lagi misinya...harap2 hari nie leh settle...

 pepagi seawal 7.30pagi hied da call
dengan hati yg la ni mmg tersgt malas
aku pon jawab n layan kawan aku sorang nie
sib baik gak dia call kalo tak sian maiya
memain sesorang......

lepas settle dgn hied layan mak pulak
sian mak pepagi da story citer tak best
ntah la nak komen n citer lelebih pon tak bagus
aku da fed up sgt story yg satu nie....

dalam hidup dia.....
kalo berlaku sesuatu musibah atau masalah
mula la menyalahkan org lain kononnya kami penyebab
kalo bukan kami penyebab setidaknya kamilah
penyebab dia buat keputusan yang salah...boleh ker?????
disebabkan sikap dia yang tak pernah nak berubah
kali ni aku malas nak layan dan bagi idea
kang aku jugak yang salah....baik buat bodoh jer.....
bosan tau ... nak ikut kehendak kau jer
ada kau kesah ker yang org lain ada masalah?????

bila tak ambil pusing cakap la memacam
kuarga tak amik tahu la apa la
bila famili amik tahu ko cakap kitaorg penyebab
pelik laaa....apa la yang kau nak sebenarnya


aku nie pon byk masalah...
kau ingat laki ko je ke buat hal....
laki org lain pun buat hal tp kami tak buka pekung laaaaa
lain la ko semua nak yg TERBAIK je......
tak hargai org lain, n pk ko je yg perfect n terbaik...

jgn pk ko je yg sakit hati abis orgnya hati.....
ada ko kisah...
ko je sakit??? org lain tak sakit
aku ni mengandung, anak sakit n ada je masalah lain
tp kecoh ke satu dunia?????
anggap nie semua dugaan ALLAH sebab DIA lebih mengetahui
mana yg kita mampu untuk diuji......
tapi ko dok menyalahkan org lain jer.....
semua hamba-Nya kan ada bahagian lain2
jgn la nak samakan masalah ko dgn org lain.....
bila nak matang .........

da banyak  kali diduga patutnya lebih tabah
tapi napaknya lagi kuat menyalahkan orang
sedarlah wahai insan ....kita hamba-NYA...
perlu lebih tawakal dan redha
bukan menyalahkan org lain dan menyakitkan hati org lain
lebih2 lagi ibu kita....yg melahirkan kita
walaupon ibu tak sehebat dan terbaik seperti ibu lain
tapi dia buat yang dia termampu......

sedih sangat tengok kehidupan ko
bukan simpati tapi sedih melihat diri ko yang berubah-2
cuba fikir adakah yg berlaku kerana kesalahan sendiri
jgn salahkan org lain....bukan kah apa yg dtg itu
dugaan dan ingatan kasih  dari -NYA.....

bukan aku baik tapi tiap kali yg dtg
pasti aku selidik apa puncanya.....
mungkin balasan kesilapan yang lalu
macam sumaiyah sakit ...aku tertanya2
adakah aku terbagi rezeki yg tak halal
atau perbuatan aku laki bini menyebabkan
anak menjadi mangsa.......

satu je aku mohon moga kau sedar
dan selalu ingat bukan kami yang tak mahu ambil kisah
tapi seperti aku yang da serik sangat
tiap kali masalah selalu ungkit tak tolong
bukan semua benda leh kami tolong nak pulak rumahtangga
kami pon ada hati, keluarga dan org sekeliling
tak akan nak layan masalah ko jer
nak pulak ko selalu mengungkit dan bangkitkan cerita lama
lepas tue libatkan org lain dlm keptusan yg salah......

cuba pk dan kaji
mengapa semua ini berlaku??
stop blame other people....
sedarkah kamu yg kamu juga sedang menyakitkan hati org lain?
lupakah kamu bahawa walau buruk mana seorang ibu dia juga
yang melahirkan kamu dengan susah payah.....
bukan kah syurga itu dikaki ibu
tidak takutkah kamu satu hari nanti anak kamu seperti kamu
jgn ingat kamu buat terbaik utk anak kamu
dia akan pk itu yg terbaik.....
mungkin dia juga menyalahkan kamu seperti kamu salahkan ibu kamu...

pk -pk kan laaaaa
setiap kali kita melukakan org pasti hati kita akan terlukai
takut balasan akan bertambah bila terus seperti ini......

MCUG - 'micturation cystourethrogram'

dua tiga hari nie, kami suami isteri tak senang duduk bila fikir pasal MCUG yang akan dibuat ke atas sumaiyah...dok tertanya apalah kejadahnya benda nya...so mula aku google cari maklumat... bila da baca timbul macam2 perasaan,
  • takut : - betul ke tindakan kami nak gi buat ujian nie....takut ada side effect jer pada maiya
  • kesian :- naper anak yg kecil ini kena buat ujian macam nie...sebagai mak luruh hati bila tgk sesuatu berlaku pada anal
  • fobia :- bila da buat satu ujian.....mula la ada rentetan ujian yg seterusnya... aku fobia dgr suh buat appointment lagi....

ini antara hasil temuan berkaitan MCUG......


MCUG or 'micturation cystourethrogram' is another term used to describe the test 'voiding cystourethrogram'. The test involves visualizing the flow of contrast enhanced urine at the time of voiding (passing of urine) through radiological means and identifying any abnormalities in the flow or the structures related to voiding.

The test is indicated in a person who is having recurrent urinary tract infections, suspected of having obstructions to the urine flow (e.g. posterior urethral valve, stones...etc.), trauma to the bladder or when having incontinence.

The procedure:
The procedure requires the patient to lay down on a table and for small children mild sedation might be necessary. The process will involve introducing a contrast enhancing dye (radio opaque dye) into the bladder. This will be done using a catheter or a small feeding tube introduced through the urethral opening via the urethral tube. Once the tube is in place, the contrast medium will be introduced into the bladder using a bottle held above. The radiologist will visualize the filling through fluoroscopy and take films at that moment.
Following introduction of the contrast medium, the patient is asked to void or will wait till the child pass urine on the table into a bed pan. At the time of passing the urine, the radiologist will again take several films to cover the event.

Following introduction of the contrast medium, the patient is asked to void or will wait till the child pass urine on the table into a bed pan. At the time of passing the urine, the radiologist will again take several films to cover the event.


Analysis:
The films taken at the time of introduction of the contrast medium as well as at the time of voiding will be analysed by the radiologist and could give a conclusion regarding the size, shape, capacity as well as the state of the urethra. The most important finding would be the presence or absence of reflux, which means urine is passing back towards the kidneys at times of higher pressures in the bladder. The resulting reflux can damage the kidney and affect its function.


Side effects:
Following the test, many people would not feel any discomfort but the small children might be little irritable due to the experience at the hospital. In rare instances, a person can develop an allergic reaction to the contrast medium

tepek gambar - last day usop n gmbar preggy 7bln


 last punch card terakhir dari yusop di kolej
ini je staf yg tinggal masa jam 5pm



 ceria jer kami.... kan...



souvenier tue aku yg pilih...letih ooo
sampai aku bersila kat lantai parkson disebabkan penat sgt
harap2 dia suke....


saje je nk tepek gambar ....
perasan tak perut aku tak napak kan....
aku mmg tak suka napak sgt perut nie...
cam memalu jer....
pakai tudung pon yg cober peyut...
i shy laaa

gender anak awak.....

hmm...
hari nie cuti sebab bawa maiya g PPUM
havoc juga hari nie tapi sib baik somiku ada....
tapi halfday je dia ada...so petang aku g amik result sendiri...

masa balik umah sebelum amik result sempat aku golek2
luruskan badan dan peyut yg mudah sengkak nie
so lepas amik result tadi rasa cam badan ok lagi jer
terus g kwsp check akaun 2 ...hehhehe ada planning...

lepas settle kat kwsp...rasa ok lagi (selalunya da out daa)
so alang2 kat sek 11 direct g sek 3 buat check out peyut lak
mmg kat klinik soraya nie tiap kali ko check mengandung
doktor akan scan perut , maknanya aku da discan 2kali
tiap kali scan tidak diizinkan untuk melihat jantina baby...

tapi kali nie... rezeki aku
so aku dah tahu dah apa jantina baby....
aku rasa seribu macam perasaan tapi xper la biar la aku je yg tahu
asalkan laki aku rasa apa aku rasa sudahlah...

hehhehehehe bunyi cam kecewa yer
tidak lah..... semuanya kan rahmat
asalkan anak aku sihat dan selamat
kami bersyukur sangat......

Bismillahirrahmanirrahim....
Ya Allah, sesungguhnya KAU maha mengetahui
yang terbaik buat kami.... kuatkan lah kami supaya
dapat mendidik anak-anak kami kejalan yang diredhai
Jadikanlah anak2 kami anak2 yg cemerlang didunia dan akhirat
Jadikanlah anak2 kami hamba-MU yang soleh dan soleha....
sesungguhnya kepada MU kami berserah dan berdoa....

amin ya rabbal alamin

sumaiyah - 2nd appointment

Seperti yang dimaklumkan sebelum nie, jika seorang kanak2 telah punyai sejarah kencing kotor dan nak pula bakterianya e-coli perlulah dipantau selama 2-3 tahun mengikut keadaan. Doktor akan suruh ibubapa alert dan sentiasa update urine test jika demam berpanjangan kerana bimbang simptom jangkitan kuman berulang lagi. Antara pesanan doktor :
  • kena buat urine test sebelom amik apa2 antibiotik jika demam
  • jika jangkitan berulang dan kerap , boleh mengakibatkan kerosakan pada buah pinggang.
  • jangkitan kuman bukan hanya disebabkan tidak hygienic tetapi juga disebabkan ketidak sempurnaan aliran dari buah pinggang ke pundi kencing ( back flow dari pundi kencing ke buah pinggang)\
itu antara perkara yang dititik beratkan oleh doktor. So bila sumaiyah demam ...kami sangatlah cuak sebabnya untuk kebah amatlah lambat...kalo baik pon on off selama sebulan. Semasa 2nd appoitnment nie aku maklumkan sejarah demam adik, doktor terus risau dan minta aku buat beberapa appointment dan ujian agar dapat ketahui punca dan cari jalan penyelesaian untuk elak ia berulang lagi.

so tadi aku kena buat appointment untuk
  1. 28 Oktober 2011 persediaan untuk pemeriksaan perut dan usus kecil - yang ni kena masuk ward sehari sebelum pemeriksaan. so doktor booking katil kat paed 2 jam 4petang pada 27 Oktober 2011. doktor cakap ujian ni akan masukkan tiup pada pundi kencing.....cuaknya aku dengar.....
  2. pemeriksaan ultrasound - 11/1/2012 ....kena datang 10 pagi
  3. pemeriksaan lanjutan - 11/1/2012 .... temujanji jam 11pagi ( doktor pesan sekali jalan untuk follow up semua result)

Bila dilihat dan difikirkan, naper la anak aku yg kedua ni banyak dugaan yang dia kena lalui. Setiap kali pergi klinik atau hospital n nak amik urine sure dia menangis menjerit sebab prosesnya sangat la menakutkan bagi kanak2 yang tak pandai nak kencing. kesian tgk dia menjerit sebab kalo dia tak pandai kuar kan urine, maiya akan dipaksa menggunakan tiub....kalo tgk pon ngeri......nak cerita pon tak reti...yang aku tau maiya menjerit -jerit hingga runtuh jantung aku.....

hmmm.... lupa plak, tadi doktor amik gak urine dia. memula pujuk suh dia kencing sendiri tapi seperti biasa dia meneran mana nak kuar...doktor decide masuk tiub....luruh lagi jiwa aku tadi tp jap je sbb doktor kata dia ganas sgt n last choice pakai bag jer... Sib baik gi dengan ayah dia...so ayah dia lah yg handle n pantau bag supaya urine tak tumpah dan proses berjalan dengan lancar..... result tuk urine hari nie....OK...xde infection...alhamdullilah...kalo tak ntah apa la doktor nak buat kat anak aku sorang nie.....

kita tunggu je next week. Harap xde yg buruk berlaku dan baik2 sahaja...doakan kami yer....

kesian mak...

sejak akhir2 nie mak selalu susah hati
aku tak dapat nak bantu sangat sebabnya
benda yang dia susah hati melibatkan adik aku
ada gak benda lain yg dia fikirkan....

tapi satu isu yang bikin mak aku sedih lately nie
adalah kerana adik akunya masalah


alkisah
anak dia sakit so dia sibuklah
push mak duduk n jaga anak dia yg seketul tue
bukan mak aku tak mo tapi mak aku mana la mampu
dengan situasi dan keadaan dia yang orang semua tahu
tapi adik aku ni macam takmo faham ....


ada beberapa option dan cadangan diberi
tapi si adik nie nak jugak yg mudahkan dia
akhirnya menyalahkan mak , kononnya mak
tak mahu tolong n x ambil berat pasal dia




ntahlah.....
bagi aku jangan samakan mak orang lain dengan mak awak
mak orang lain masalah tak sama macam mak awak
so kalo da tahu buruk baik mak tak perlu nak test power
untuk dapat kan sesuatu dari mak yg rasanya da tahu jawapannya..


aku dari dulo
mana aku leh handle mmg handle sendiri
kalo org da tak boleh jgn salahkan org tue
setiap orang ada masalah .....
saper la dalam dunia nie yg xde masalah

aku tak tahu nak cakap apa
sedangkan aku pon bukan xde masalah
cuma malas nk kecoh sbb kalo kecoh pon
bukan ada yg leh bantu cuma leh bikin havoc jer
itula pegangan aku selama ini....

aku doakan masalah adik aku settle cepat
dan kepada mak yg sedang berkecil hati..
jagn terlalu byk pk ....

kakak yg comei

sejak akhir-akhir ini
kakak sangat boleh diharap
ibu sangat lega dan bersyukur sangat
dengan keadaan ibu yang selalu tak larat
kakak banyak membantu

yang paling best
bila ibu sakit kepala
kakak akan sikat rambut ibu
belai-belai, tarik-tarik n ikat rambut
alangkah seronok dan bahagia ibu bila dilayan sebegitu

jika ibu sakit belakang
kakak la ibu suruh gosok belakang
walaupon kakak agak tak suka gosok
tapi akak tetap gosok juga dengan kiraan 10 jer
huhuhu.......

apapon ibu sangat bersyukur...
moga kakak terus jadi harapan ibu yer
ibu sayang kakak n adik....
love u so much

malam yg indah

alkisah
selalunya kalohujung minggu sure makan hati jer
bila da makan hati kat sini la tempat luahan

tapi malam nie kira ok n best
so x adil la kan bila sedih beria ko buat entri
bila yg baik xmo pulak buat entri

so malam nie ceritanya
ada orang mencuci n clearkan dapur hingga licin dan  berkilat
rumah habis disapu dan mengemop
esok leh bangun n relak jer sbb umah da bersih

yang lagi best
bila aku sebut je nak air panas -milo la
tetiba selepas 5min kemudia tersedia satu mug milo
wah syoknya dapat minum milo panas memalam ni sambil berfb

terima kasih yer
sebab malam ni buatkan milo
kemas rumah dan etc
rasa best jer.......

baby laki ke pompuan????

sejak akhir-akhir nie.....
ini je soalan yang aku ditanya
"da scan da???"
"laki ke pompuan???"

bila da jawab da scan tapi tak napak sebab tali pusat halang
timbul pulak andaian memacam.....

" kalo tgk perut nie sure pompuan"
hmm...muka berseri nie mesti pompuan"
"ko malas buat kerja rumah nie mesti anak laki"

eh...memacam la derang nie...da macam ahli nujum daa
memacam spekulasi yang ada.....
normal kot kan....

tetapi sejak akhir2 nie...
soalan dan andaian ini mengganggu ketenangan aku
selama ini aku tak kisah la apapon jantina anak aku
selagi sihat dan selamat...sudah memandai bagi aku
tapi bila yg banyak bagi komen...

bikin hati ini goyah laaaa
mau explain pon tak tau
harap segalanya dipermudahkan demi sebuah kehidupan
kepada yang mendoakan, ucapan terima kasih
yang mampu diucapkan.....

dugaan diawal penyusuan semasa pantang

sebenarnya tak tahu nak mula
sebabnya aku memang tak berani nak bagi advise
atau pandangan sangat pasal penyusuan secara formal
takat member tanya2 aku brani la melalui pengalaman
lagi pon derang tanya sebab derang rasa aku blh direfer...

alkisah
aku dah jumpa secara berdepan dan cuba bantu ibu2
yang bertanya pasal penyusuan semasa mereka dlm pantang
takat nie yg betui2 aku handle adalah 3 orang....

kes 1 - wife kpd bestfren laki aku
         - problem : susu tak kuar n puting xde
masa aku dtg tak ingat da hari ke berapa
dia cakap susu tak kuar sebab puting xde n baby susah nak hisap
so aku cakap kat dia, apa yg aku baca bukan puting yg penting
aku ajar dia cam mana nak menyusu dan aku buktikan dengan mengepam
bila aku mengepam guna spectra- sungguh terkejut... banyak sungguh susu dia
dan susu tue masih berwarna kuning maknanya kolostrum dia masih byk lagi
so aku bg la ilmu yg xseberapa kat dia agar dia terus menyusukan anak dia...
kes ni aku rasa dia tak menyusu lama mana pon sebabnya ibunya cepat giveup
walaupon full housewife...sayang sungguh......xde rezeki lagi....

kes 2 - kawan sekolah
hmm...aku datang setelah pantang 3hari..
dia mmg nekad nak breastfeed anak tapi tiada persediaan
persediaan disini, adalah ilmu penyusuan
bila kurang maka agak mencabar juga
walaupon hati nekad nak menyusu....
so sekali lagi aku beri sedikit ilmu yg ada
sebagai panduan kpd kawan ku ini ....
kawan aku ni beruntung sebab boleh bawa anak g kerja
so dia mmg directfeed je anak dia
hingga kini anak dia berjaya disusukan tanpa kegagalan....

kes 3 - kawan sekolah aka rapat
dia bersalin melalui pembedahan
dugaan - anak kuat menyusu dan susu kuar lambat
bila susu kuar lmbt mula cari alternatif lain
pengalaman baru aku juga bila dia org pertama yg bg susu
guna sudu, so agak baru bagi aku laaa.....
bila anak da biasa bg susu guna sudu
anak mula meragam n mengamuk bila di sua Cik B
sebab cik B agak lambat dari sudu....
maka aku sarankan guna botol demi selamatkan keadaan
tapi hingga kini..baby still liat n malas nk direct......
dugaan betui yer.......

hasil dari pemerhatian aku
rasanya ilmu penyusuan perlu di khatamkan
jika tidak mudah lemah semangat dan percaya
dengan pelbagai andaian dari org yg xde pengalaman
maka harapan untuk menyusukan anak akan gagal...

oleh yang demikian
aku selalu tekankan kpd bakal2 ibu untuk membaca dan
belajar semua ilmu dan pengalaman orang lain demi
mencapai hasrat yg satu ini napak mudah tetapi sungguh
mencabar....

antara cabaran yang selalu aku hadapi
  • tiada sokongan keluarga
  • orang sekeliling yg byk andaian
  • banyak alasan, idea, pemikiran yg negatif berkaitan bf
  • kerenah org tua yg percaya anak nangis je sbb lapar...
  • banyak lagi tp ini yg selalu aku hadapi...yg lain aku bo layan jer....


sedihnya.....kopak la aku...

gegara terlalu excited sgt nak g mandi manda
dengan harapan dgn kamera canggih aku
leh la amik gambar dlm air...
rupanya kegembiraan ku hanya sementara
apa taknya...kamera ku da jammed n rosak...
uwaaaa....uwaaa....sedihnya......


lately nie banyak betui dugaan
ntah patut layan ke tak patut
makin hari makin bertambah masalah
kekadang tekanan sgt.......

antara tekanan & dugaan...
  • sejak preggy nie aku alami keputihan teruk
- sgt-2 gatal dan sungguh menyeksakan
- aku da amik ubat banyak kali tp still cam tue gak
-bikin tido dan hidup ku tak tenang
  • bebanan kerja n suasana kerja yg tak kondusif
- sejak isu penswastaan opis nie banyak keadaan yg berubah
-semua staf xde mood nak kerja termasuk  la aku ni tensen sunguh la 
- nak pulak bos aku yg plan memacam dan ntah apa2
-plan aku untuk cuti pantang 3 bulan tak tercapai
- tahukah kamu semua...yg jawatan aku selama ini 
adalah seramai 3org dan bila da swasta hanya tinggal aku jer
- banyak kerja org yg aku terpaksa buat atau habiskan 
gegara memasing da xde mood
- aku menjadi mangsa.......
  • aku cepat naik angin dgn anak
-ntah silap hormon ker, atau aku yg kurang sabar akhir2 nie
- anak2 aku kuat merengek tanpa sebab dan buat aku angin jer..
-
  • kewangan yg tak menentu
  • hp samsung buat hal
  • kamera rosak

comeinya dia

 

baru balik dari wangsa maju ..
tgk baby along suria...
pepagi sesudah solat subur 
da mula bertolak takut jammed
kul 7.30 sampai tanpa dugaan...

tujuan gi saner sebenarnya nak anta pam susu jer
almaklum da berjanji dgn mak baby kan
nak pulak malam tadi dikaborkan baby mengamuk
so dgn bersungguh saya menghantar
bila da sampai bantu si ibu mengepam 

baby da mula demand bila nenek dok bg susu guna sudu
bila sua cik B ..mula baby meragam'
sebabnya kalo dgn sudu cepat dpt susu 
kalo dgn cik B lambat, kena hisap plak
dlm proses menyusu td beberapa kali la aby nagis
apa lagi si nenek da susah hati tgk cucu kena dera
kelakar pon ada tgk gelagat nenek....

akhirnya... kerana lama sgt dia menangis
mengalah dgn bagi ebm dgn gunakan 
puting susu cam cik B ibu...
terus lena.....

harap2 si ibu kuat semangat 
kalo x semangat mahu give up
sebab banyak sgt halangan dan unsur2
yang kurang sesuai ....
moga sahabatku ini berjaya....
sesama kita berdoa...

2 bulan lebih jer....

lagi 2 bulan lebih je nak kuar baby...
takat nie tak de satu pon persiapan..
tapi start jumaat lepas da mula berminat
usha-usha, intai-intai dan jenguk-jenguk..
mana tau ada baby sale kan..opppss
salah lah...bukan baby sale.....
baby wear.....lahhhh

sungguh pon tak plan nak beli banyak
setidaknya kena la ada satu set persalinan
untuk baby baru.....xkan semua baju lama
antara barang yg dlm list untuk dicari...

  • tuala baby
  • sepasang baju
  • barut
  • kain lampin..byk da ilang
  • mandian baby
hmmm... itu je kot yang penting.....
yang lain rasanya ok kot.....
kalo nak tambah pon lepas da bersalin
hmmm...

barang ibu plak....
  • korset ....yg lama da terkeluar besi...
  • jamu ...perkara wajib mmg dlm list
itu je kot yg wajib yang lain belom wajib lagi ..
heheheh...heheh

so la ni tgh dok usha barang2 nie jer...
financial pon bulan nie tak brapa nak ada

bulan nie pon kena start cari tadika untuk kakak
sure budget tuk tadika pon kat 500 kan...

harap2 semuanya berjalan dengan lancar...

org lain masuk bilik bedah....aku yg cuak...

dari semalam dok pk pasal member sorang nie
ari ni dia kena czer nak bersalin
dia punya post semua yg bikin aku cuak

along,
aku doakan semuanya selamat yer
aku berdebar-debar je nie...
moga ko dan baby berjaya lalui apa jua dugaan

yeay...
da post da dia selamat

financial sudah lari rytheme la....

gegara blanja tak ingat masa raya lepas...
bala dan bahananya baru terasa la nie...
nok pulak duit extra yg sepatutnya ada
lambat la polak dimasukkan....

lagi la huru hara jadinya
dan perasan tak bila kita tak berduit nie
ada je la pulak benda nak berlaku...
nak tak nak kena kuar duit lagi
gitu la yg berlaku kat aku.....

serabut serabut la sgt nie..
hari ni plak hari terakhir
kena bayar kad kredit kalo tak...
alamatnya ....interest la bulan depan....
cam pelik yer sbb takut interest...

hmmmm....
aku selama guna kad kredit nie
rasanya 2 kali je kantoi kena interest sbbnya
terlewat bayar n terkurang bayar...
selebihnya blom lagi laa....

bukan apa...
niat aku amik kad pon sebab
aku amat berminat dgn 0% interest...
kalo tak bg free pon aku tak mo...
0% nie amat berguna bagi org cam aku
byk barang elk n gadget aku beli guna 0%
kalo idak...tak berbarang la aku....

org cam aku mana mampu beli cash
kalo g court mamoth sure rege jd double
so ini je caranya aku praktikkan.....
alhamdullilah...setakat nie aku masih mampo mengawal
perasaan ketamakan dan keborosan diri
dengan tidak belanja diluar kemampuan tahap teruk...
moga ALLAH terus bimbing aku....

moga rezeki anak2 dimurahkan
demi sebuah kehidupan yg lebih baik...amin..

warehouse sale

da lama rasanya aku tak g warehouse sale
kalo dulo aku rajin giler n sanggup amik cuti semente
nak g warehouse sales...

bila da ada anak 2 dan berpindah ke shah alam
amalan berwarehouse sales nie mmg aku tak join
dan tak amik pusing pon kat mana ada sales

beli takat barang yang benar diperlukan jer...

so semalam bila staf aku kaborkan ada sale
aku terus berminat almaklum nak meletup nie
konon nak cari sebarang dua barang tuk baby
siap bodek bos lagi nak kuar awal...

bila da sampai ...mak aaiii terkejuzzzz aku
blom lagi pernah ku tgk manusia seramai itu
ramai sungguh.....disebabkan da sapai
kami pon join la group bersesak depan pagar nak masuk
alkisah bertolak2,berhimpit, ada yg nak pengsan pon ada
tunggu punya tunggu dibawah mentari......
tetiba ada org pengsan...bila da ada yg pengsan
mgt buat annoucement yg derang close sbb barang da abis..

boleh ker setelah aku berasak-asak
senang jer.....kecewa tau .....
so nak tak nak balik la kami....

ingat sampai kat situ je kehampaannya
rupanya kena tempoh jammed selama 2 jam
padahal tak sampai 30min perjalanan
sabau jer cik kiah oooiiiii
sib baik bukan aku yg drive...
kalo sure aku maki hamun je dlm kete...

itulah ....
kalo nak murah ada je yg kita kena harungi
apa la boleh ku buat.....
xde rezeki kan.....

mengantuknya....

 comeikan...
moga baby ibu hencem cam LMH nie....


pagi nie ngantuk btui...
semalam layan emosi sampai xleh tido
bila nak lelap mata jer...
tersedar dan terbau bau busuk dari maiya
bila diselidik .....
amik ko penuh najis dalam pampers...
ntah bila dia membuang.....

bila da settle ingat leh sambung tido rupanya angan saja
tgh sedap2 melayan jiwang.....
sekali lagi sumaiya buat hal.... kali nie...
dia merengek daaa...dia menjerit cakap yak..yak...
apalagi kelam kabut bawa g toilet...

ngantuknya.....tak larat laaaa

sudahlah ngantuk lapar pulak perut pagi nie
camana tak lapar kalo tak makan malam
itu pon satu isu juga bila mengandung nie
makan memilih n ikut tekak yg tak tentu nie


moga hari nie badan tak buat hal
almaklum selalunya kalo tak cukup tido
pasti badan buat hal .......
harap semua will be ok....

hati oh hati...

susahnya ada hati dan perasaan nie...
jika tiada hati pasti tak rasa kecewa dan derita
jika tiada hati tiada la perasaan sensitif ini ......
patut ker hati dipersalahkan????
atau salahkan diri sendiri yang tak pandai
jaga hati semua yg ada baru hati awak terjaga....

itulah persoalan yg selalu datang...
bila hati mula rasa sakit dan kecewa...
patutkah melayan hati yang sedang sakit ini
yang tentu memakan diri dan kadang2 merugikan..
andai tidak dilayan....bukan memendam namanya...

kekadang terfikir......
adakah aku seorang yg mengalaminya
atau normal jika berlaku pada orang lain...
pening jadinya bila kita cuba untuk jadi yang baik

yang jelas...
orang selalu cakap aku terlalu ambil serius
tapi tahukah kalian bukan tiap kali hati ini sakit
aku ambil pusing.....
tahukah kalian bukan semua benda aku ambil hati
cuma ada beberapa perkara saja yg aku tekankan..
salahkah aku mempersoalkan  ....
andai hati benar-benar sakit.......

pernahkah kalian bertanya mengapa aku berubah?
mengapa aku terlalu berkira soal hati?

aku tahu kalian punya sekeping hati yg baik
dan aku tak mampu jadi seperti kalian
walaupun aku berulang kali mencuba.....


kalian,
aku minta maaf andai aku punya hati yg kering...
bukan aku yg minta jadi begini ....
bukan aku tak pernah berfikir dan bertawaduk
bukan aku tak fikir buruk baiknya

tapi......
hati aku benar2 sakit dan kecewa ....

maka,
anggaplah semua yang berlaku adalah salah aku
keburukan aku, kejahatan aku
aku rela dianggap begitu dari terus
melukakan hati sendiri.......

luahan hati yang pilu dan kecewa.....

tepek gambar open house raya opis








saya suka...

hehehhe...
pepagi nie..opps... lately nie
aku blur dan tak tahu nak buat kerja apa
secara kasarnya  malas nak buat kerja
so hari nie mood saya telah membawa saya untuk
menukar layout dan bagai kat blog nie....
ada ok kah?????

walaupon aku tahu tak de yang baca blog aku
tak kisah la kan asalkan aku puas hati kan...
nie je salah satu alternative nak luah rasa


sejak masuk keje baru nie...
hmmm keje baru ker????
da genap 2tahun da aku keje kat sini
mmg xde gambar pon aku upload sgt sbb
kat sini keje kekadang tak menang tangan
nak pulak la nie yg staf akan dikurangkan..
aku kenalah belajar buat kerja banyak supaya jiwa tak terkejut..

lepas nie nak upload gambar ler...
kasi byk gambarkan...
kita berhenti disini dulo yer...

hari yang muskil....

semalam...
pepagi aku reheatkan pizza yang tak
abis malam tadi.............
leh la buat bekfast pepagai nie...
kelam kabut buat kerja...
tgnku terkena oven....abis
melecur tgn ku....huhhuh

bila da siap nak g keje..
ntah apa yg silap....
aku terjatuh .....
terjelepuk aku kat jln tar...
adoi mak.. sakitnya
lutut n tgn melecet....

huhhuhu...malu......
memula cam xde effect
tapi bila citer dgn opismate...
derang cakap bahaya...
ntah ler.... baby gerak cam biasa...
tapi camner nk cakap yer..
tapi mmg rasa cam peyut ada kebawah sikit...

minta2 dijauhkan yg tak baik
risau dan cuak bagai pon ada
tapi ku berserah pada-Nya....
segala yg akan mendatang....

takut...

hmm...
ada satu hari seorang bos masuk ke bilik anak buahnya
dia minta no akaun bank untuk diberi kepada supplier
bos cakap , supplier nak masuk duit untuk sponsor
jamuan hari raya.....

staf bila dengar permintaan bos terkejut sgt
dan berbelah bagi....
tapi dia tahu dia tak boleh buat apa pon
cuma merungut dalam hati jer...
jelas muka dia kurang senang dgn permintaan bos

bila bos perasan muka anak buah yg berubah
bos buat ayat ...kalo bagi akaun saya nanti
susah saya nak buat kerja ....
kalo guna awak masih blh tolerate....

hm....
apaboleh kamu buat kalo kamu ditempat anak buah itu....
tahukah kamu jika sesuatu berlaku tentu
anak buah itu yang dikenakan tindakan
sebab semua bukti kearahnya....

cereta kerja yang makin menyesakkan jiwa

ketika ini aku amatlah tension dgn kerja dan suasananya
mana taknya...bos aku makin menjadi kehendaknya
makin dilayan makin banyak pulak songeh dia
nak pulak la nie aku makin byk beban yg dikasi
kalo diberi beban nak settle jam tue jugak
kalo tidak muka sudah lari ....
adakah salah aku melayan sangat dia?

bila nak jadi swasta lagi la aku terbeban
mana taknya..kononnya dia
da bagi harapan dan kepercayaan kat aku
tapi naper makin lama aku rasa
macam dipergunakan jer.......


entahlah...nak pulak kebelankangan nie
banyak assignment aku yg fail...
almaklum aku budak baru belajar
so ada je leakingnya.....
dengan anak dan kesihatan aku yg dok kerap
tergangu buat aku lagi terbeban dan stress
aku cuba control tapi apakan daya.....


aku harap tempoh aku mengandung nie
aku tak terus stress dan terbeban sangat
sebab emosi aku selalu bawa kerumah
takut anak dan suami yang jadi mangsa.....


sekian dulo lah...
idea tak banyak nak cereta
lagi pon cereta sedih bikin lagi sedih..

cereta anak ibu dalam perut

orang lain rajin tui update pasal baby derang...
maafkan lah ibu yer sayang bukan ibu tak excited
cuma ibu dari zaman kakak ika mmg tak reti
nak cerita atau menyembang ....
ibukan seorang yang tak menonjol....

semalam ibu gi check-up
anak ibu da masuk 27 minggu
kali ni kali kedua ibu scan
doktor cakap anak ibu sihat n ok jer
pasal jantina...masih lagi dlam teka teki
sebabnya tali pusat jadi penghalang
ibu tak kisah sebab ibu hanya berdoa
anak ibu akan keluar sihat dan sempurna

minggu depan ibu kena minum air gula
paling ibu tak sukalah minum air...
tapi akan ibu gagahkan jua demi
anak ibu......

maiya sakit lagi....

da sebulan demam on off
gegara ibu dan ayah tak bawa klinik
alasan tak jumpa klinik yang buka pepagi raya
akhirnya bagi ubat panadol je tapi tak berkesan
leretan dari itu......
ibu dan ayah sibuk usung ke klinik je
kali ke-2 g klinik baru buat urine n blood test
dapat result mmg ada infection
doktor bg antibiotik yg sesuai
nampak cam ada perkembangan yg positif

tapi hanya sementara bila antibiotik mula habis
demam adik maiya kembali naik
sekali lagi mula la ibu ayah cuak
kali nie jumpa doktor yang tak eficient
hanya bagi ubat demam jer......
setelah 3hari demam adik stil on off lagi
bawa pulak g klinik lain dapat antibiotik
paginya keadaan adik bertambah teruk

bawa PPUM kena reject
sedihnya....
sib baik baliknya..... suhu adik turun
mayb antibiotik klinik tue ok...

buat masa nie
ayah ibu berjaga-jaga dan janji tak akan tangguh bawa adik g klinik yer
ibu ayah da insaf dah...

selamat hari raya

hmm.... tahun ni raya dimulakan dengan tangisan yang mana saya tak dapat g sembahyang raya sebabnya...huhuhuh ...cakap lagi bikin hati panas...anggap je aku xde rezeki...sedih sgt. Dalam kesedihan itu ditambah pulak ayah aku yg mmg lazimnya akan buat hal dipagi raya walaupon da laluinya selama 31 tahun tapi tetap rasa jengkel dan sedih...ini lah raya di keluargaku...

ingat ayah je buat hal rupanya adik aku pon buat hal.. tetiba merajuk dan terasa hati tanpa sebab dan bikin havoc...bab nie aku tak layan dan buat bodoh malas nak layan sebabnya hati aku pon tengah sakit nak layan ko plak ...boleh blah... so aku anggap bukan hal aku dan tiada kena mengena... akhirnya dia ikut laki dia pergi kerja... lantak laaa...

aktiviti pergi kekubur aku mampu tunaikan bersama mak dan adik lelaki aku. alhamdullilah...

selebihnya...duk rumah n tunggu sedara datang...dalam kul 6petang..mula aku beransur ke rumah mak mentua pulak.

dirumah mak mentua tiada juga yang menarik dan bikin lagi haru bila sumaiyah demam dan muntah-muntah... demam...cuak sebab demam tak kebah dan bekalan ubat tiada...akhirnya decide balik awal...

petang khamis da ada di shah alam....itu je la cereta raya saya yang tiap tahun memang tak best setiap tahun.....

alhamdullilah...saya diizinkan berpose

hari ni da masuk hari ke-2 aku berpose. secara amnya aku amat bersyukur sgt sbb dapat melunaskan pose aku walaupon aku tak brapa konpiden la sangat tapi alhamdullilahj ALLAH izinkan aku jua ...mohon dan berdoa sgt aku mampu berpose hingga ke akhir ramadhan yang diberkat. aku jenis yg culas nk qadak pose nie...

bab makan dan berbuka kali nie macam tahun seblumnya yang mana aku n laki aku bukanlah orang yang reti beli kat bazaar sebabnya kami selalu buang je kuih muih dan yang jadi pilihan hati tentu la nasi...kalo da nasi sure la aku kena masak sebab laki amatlah cerewet kalo bab membeli diluar tapi kalo aku masak apapon semua dia on je dan kekadang hingga menjilat jari sungguhpun tak sedap....mungkin kami tak cerewet sebab kami jenis yg tak pandai makan luar, waktu makan kami selalunya hampir sama dengan waktu berbuka so agaknya tiada la terasa berlainan waktu cuma kita bila berpose nie...byk lapaq air je lebih...haa .. kalo air kami mmg boleh habiskan brapa jugpon dan apa jenis pon....

idea hilanglaaa... bos panggil plak tadi...kita stop disini laa..

ramadhan datang lagi...

salam,

ramadhan akan menjelang esok hari maka secara fahamannya semua orang kena la berpuasakan termasuk la aku ini. Terus terang aku cakap aku mmg la tak sure leh pose ke tak memandangkan aku dok lapaq n tak larat je... boleh ke aku berpose idak diketahui melainkan esok aku melaporkan keadaan diri ini.

hmm... sebelum berpose orang cakap kena minta ampun kat semua orang tapi aku rasa byk lagi yang belom aku minta maaf...ramai la...ntah la patut ker ..aku yg minta maaf sbbnya aku yng kecil hati dengan derang dan derang yang selalu pentongkan diri bukan aku..perlu ke aku minta maaf...ntah ler...


maaf ke tak maaf aku rasa hidup perlu diteruskan kan...aku buat macam tak tahu je la..malas nak pk laaa... asyik pk pasal orang jer...orang tak pernah plak pk pasai aku...dan setahu aku jarang tui kalo aku susah aku nyusahkan orang lain.....seingat aku laaa....aku selalu buat ikut yang termampu jer....xde demand lebih..aikk puji diri sendiri plak..

ambil kesempatan nak ucapkan selamat berpose kepada semua...jaga diri dan tingkah laku k...

jiwa kacau....

sebenarnya banyak isu yang berkaitan jiwa kacau tapi nak declare kat sini cam tak patut jer kan...tapi yg pasti jiwa ku sangat la kacau sgt tersangat hingga aku da jadi cam ala-ala ting tong yang buat bodoh jer..hmm... moga dari kekacauan ini mampu beri aku ketabahan dan kesabaran untuk hadapi jua yang datang..hmm... sapaer lagi nak coolkan jiwa ku selain diri aku...adoii letihnya jiwa bila kacau nak pulak banyak keje kat opis ...sakit jiwa laaaaaaaaaa....

sekian tuk entri aku hari ini yg banyak terpendam dari mampu ku luahkan...

alkisah buka buku pink

bila aku mula plan sesuatu maka selalunya banyak la peristiwa yang berlaku kebetulan dan apa yang aku plan bagai sure tak jadi semuanya. Contoh terbaik setelah 4 bulan aku tangguh buka buku pink, maka hari ini baru lah boleh terlaksana. Antara peristiwa yang berlaku sebelum kisah buku pink terdaftar adalah :-
  • semalam aku bertugas so nak tak aku kena ronda-ronda sbbnya pulak minggu ni havoc dgn INPRO yg mana bebudak dok berlatih merata tempat. Nak dijadikan cerita bila aku sampai je kat pos pengawal tuk isi report ada 2 student aku bawa satu mamat melayu yg telah menyamun laptop derang.hmm... apa lagi berlarutan nak settle kes ni sampai kul 12malam. tak larat rasanya tapi apakan daya on-duty n big boss pulak ada..nak tak nak cover line jugak.
  • bila da balik umah ...aku dilanda simptom tak leh tido padahal ngantuk , penat dan pelbagai elemen tuk tido ada jer....tp camner kan....nak jadikan cerita lagi laki aku plak balik dlam kul 3pagi kot...masuk je dia dlm bilik aku rasa nyamuk tetiba banyak n keadaan sgt panas...lagi lah aku tak leh tido...angin satu badan...
  • alhamdullilah boleh bangun n gagah jua ku drive kancil ku itu, nak tambah citer big boss call masa aku tgh speed giler kerja masa nk sapai 7.30 kat puchong....aku layan gak...dia suh bebudak g check kawasan kena samun mana tahu ada rezeki jumpa laptop.....
  • so sapai klinik amik no n isi la buku pink..lps tue nurse ckp kang dia panggil..tunggu punya tunggu xde pon sapai la perut berbunyi...aku gi soruu -isi perut daa....
  • da settle makan big boss call nk follow up arahan dia..aku info aku kat klinik bebudak lom masuk...mak aiii dia sound aku daa.....kena bancuh pepagi dgn bos....tak bestnya...kasi mood hilang laa...hmmm sedih aku....

itu rentetan kisah seblom nombor aku dipanggil....tunggu punya tunggu...kul 9.30 pagi no. aku baru dipanggil mak ooi lamanyaaaaaaaa...padahal seblom aku rasanya tak sapai org....bila da masuk nak tahu gak apsal lama sgt sbb dulu masa zaman kakak n adik xde la cam nie....rupa-2nya lps isi buku tue...nurse yg lembat it kena key-in data dlm PC....terkial-kial tue yg jadi slow n lembap n dok tanya je kat kawan dia nak masuk apa lepas nie...ayooorrr....letih aarrr tgk dia key-in..rasa nk je sepak dia n biar aku yg key-in...slow tui...
lepas tue nurse kasi direction gi kaunter mana n blah-blah.....itu aku da tahu cuma posisi kaunter je berbeza...

so kena la amik urine n check hemoglobin....darah aku ada prob ..kena amik 2kali...sakit ooo. Then tunggu lagi nak amik berat n tekanan darah sblom pemeriksaan lanjut...hmmm... masa ni tunggu macam nak giler da oii......kul 12.00tgh..no aku kena panggil...ayor letih oooo... jumpa jap je pon.....blah n blah...kena refer doc sebab ada problem dgn keputihan.

jumpa doktor pon amik masa gak...cam biasa bila doc tgk je mata aku ni sure tanya da buat ujian kolestrol ker n dia akan bebel...camner asyik xdan jer....nanti aku buat yer doc....pasal keputihan...doc kasi ubat next check-up aku kena check pangkal rahim tuk amik sample nak tau ada infection ke tak...oh oho hoho... takut plak doctor cakap cam tue...nyesal tak amik ubat yg doktor panel kasi ari tue...oh tidak jgn la berlaku apa-apa lagi ....aku tak mampo sebab aku xde saper nak bergantungan dan harapkan andai sesuatu berlaku pada aku....aku da tak percaya pada mereka yang dok cakap leh jaga aku...semua tipu.......

aku kini kena berbalik seperti dulu yang mana kena terima hakikat yang diri aku saje blh jaga aku...jgn bermimpi disiang hari tuk harapkan apa2 dari orang lain ...oleh itu, aku berdoa dan berharap segalanya berlaku dgn baik dan selamat agar aku tak perlu susahkan org lain.....hmmm... panjang gak entri aku yer...byk ni nak luah...nanti kita sambung laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

bukan salah saya

bebaru ini telah timbul konflik dan beberapa isu di opis yang memang aku tak suka  walaupon nampak macam aku dapat benefit dari apa yang berlaku. Sungguh kalau ku tahu begini aku rela seperti dulu sebabnya aku bukan orang yg jenis menaguk air yang keruh. Tak tahu nak mula bagaimana tapi bila bos dan "anak kesayangan" bergaduh ia menjadi perkara yang dulunya aku tak terfikir pun iaitu kita yang jadi orang tengah menjadi mangsa keadaan yg boleh menimbulkan ketidakpuasan hati orang lain walhal kita tak berniat langsung pon.

kepada yang rasa aku ambil kesempatan, sungguh aku tak berniat dan jika ia berlaku pon ia berlaku diluar kawalan... takde perasaan nak kondem awak pon... ia berlaku atas kesilapan dan tingkah laku awak yang dah lama mereka perhatikan. tidak melibatkan saya pon....moga awak sedar.... saya hanya menjalankan tugas sahaja...xde niat lain pon....

letih, malas, mengah...

sejak aku mula bekerja tanpa cuti selama 3minggu ini. aku telah mengalami satu simptom yang tak baik-baik lagi dan keadaan aku makin hari makin teruk sesangat sehingga aku rimas dengan keadaan aku ini. Keadaan itu adalah keadaan yang letih memanjang dan mudah mengah bila buat kerja yang sangat-sangat simple... hinggakan pagi tadi nak gosok baju pon tak larat sebab mengah sgt lepas jemur baju ..akhirnya aku pakai baju yang tak payah seterika dan hasilnya aku serabai dan selekeh ke opis....

jgn kata buat kerja, kekadang aku duk depan PC nie pon aku leh mengah tanpa sebab...aku rasa angkat tangan tinggi sikit pon buat aku tercungap2 tanpa sebab....aku dok tertanya-tanya naper la keadaan ini berlaku sedangkan dulo masa aku ngandung takde pon simptom ini berlaku langsung dan rasanya dulo lagi la aktif dan keje yang aku buat lagi heavy... adakah faktor usia atau sebab tak cukup rehat...ntah la....

satu lagi simptom yang aku rasa tidak adil buat anak-anak adalah cepat naik angin dan lepas kan geram kat anak2. sian derang jadi mangsa ... tapi ibu tak tahu nak buat camner da... cuba untuk kawal dan tidak mahu ikut hati tapi kekadang gagal gak... maafkan ibu yer....

hmmm... aku tak buat lagi proper check-up tuk sesi menagnadung kali nie...ada je halnya.... hingga tertangguh selalu..padahal banyak klinik panel kat sini... aku nak bersalin kat hospital serdang so cuba untuk gi klinik kesihatan dulo baru nak continue klinik panel tapi sudahnya hingga kini aku tak buat salah satu pon... kalo ikutkan next week da genap 4bulan tapi aku masih tak makan supplement dan yang teruknya aku masih xde makan benda yang berkhasiat sgt hingga manggi jadi santapan setiap minggu dan jeruk ..hmm nie pon problem sebab dulo mmg tak minat tapi kini ia menjadi perlu setiap hari.......

Ya, Allah ya  tuhanku, hamba-Mu bermohon dipermudahkan lah proses kandungan hamba-Mu ini....

hmmm ... taip banyak nie pon leh penat n mengah gak....adoiiiii

susu oh susu

xde yang menarik...
tapi bebaru nie ada beberapa orang tanya pasal penyusuan dan pam yang aku guna masa kerja-kerja mengepam susu. Baru ni ada pensyarah yang aku rekomen guna medela freestyle jumpa aku dan banyak tanya pasal storage susu. Dia pun da jadi cam aku yang giler gadget penyusuan nie.. masa memula aku bagitahu rege pam medela terus dia terdiam..tapi kini dia cakap sgt puas hati dan berbaloi sgt beli pam yang aku rekomen. Pam ini sangat membantu dia dalam kerja harian. Malah kini dia lebih hebat dari aku yang mana sudah miliki deep frezeer tuk simpan frozen milk dia...

Bagi yang emmahami perasaan ibu yang pernah mengalami apa yang aku rasa mesti berpuas hati dapat tolong sesama kekawan tuk beri susu ibu yang terbaik buat bayi... hmm tak sabar nyer nak tunggu baby kuar n start kisah penyusuan baru....

zulaika berusia 3tahun 9bulan

Dah lama tak story mory pasal anak-anak...lebih-lebih lagi pasal kakak ika yang semakin membesar dan semakin keletah dan boleh disuruh dan diharap. Antara perkembangan yang membangga tentang kakak bila sudah berumur 3 tahun 9 bulan :-
  • kakak da mula menghafal surah alfatiha tapi bacaan belum sempurna..aku tak ajar pun cuma dulo masa kakak baru lahir hingga adik lahir tiap malam ibu akan baca surah fatiha, 3kul dan hasilnya kini kakak mula menghafal surah alfatiha..alhamdullilah..malangnya sejak adik ada ibu mula malas dan mula tidak amalkan amalan baik itu...ibu akan cuba perbaiki yer...
  • kakak rajin lipat baju...aktiviti ini dari dulo kakak mmg suka lipat baju...bagus anak ibu kan..walaupon tak kemas dan cantik tapi dia berusaha tiap kali lipat baju untuk cantikkan lipatannya...
  • kakak pandai main game..wah ini ibu tak suka sangat sebab bila tak dapat hp ibu habis dia mengamuk dan bikin suasana tak aman je kat rumah...cepat belajar bab game nie...bapak dia pon masih tak pandai lagi
  • sejak minggu lepas, kakak mula la rajin nak basuh pinggan sebab tangan da mula pandai buka pili air ...kira da tinggi dan boleh capai benda dalm sinki.... mungkin orang lain tak kasi anak derang buat benda2 nie..tapi aku suka anak aku belajar berdikari dengan pemantauan...aku selalunya kasi je apa aku buat dan anak aku cuba as long buat depan mata aku n masa dia buat cakap apa yg patut buat n tak patut... ( kekadang bapak dia bising sbb anak kecik lagi...)
  • hmmm... akak da poo  sendiri dalam toilet bowl (kena guna kerusi tuk panjat sbb bowl tinggi sgt) n mandi pon da pandai sendiri... tapi bab ni masih dalam pantauan lagi sbb bilik air adalah kawasan BAHAYA....cuma kakak tak pandai n kekadang lupa nk flush lepas poo
  • bila malam dan ibu ayah sedang tidur lena kakak bangun dan kencing sendiri ditoilet tanpa kejutkan ibu cuma kalau failed nak pakai seluar mmg menagis ...ibu bangga sangat.....
  • kakak da boleh diharap untuk jaga adik dan beberapa perkara yang buat ibu rasa bagus tui ada anak yang senang disuruh....
tapi dalam banyak perkembangan yang sihat nie... ada juga beberapa perkara buat ibu susah hati dan selalu nak cari solution supaya tak menjadi amalan hidup kakak sampai besar nanti :-
  • yang paling buat ibu risau ialah kakak suka ambil barang orang lain tanpa izin.. contohnya kakak ambil duit ibu dan dah pandai cakap bohong bila disoal...ibu sangat susah hati ... kekadang ibu napak dengan sendiri kakak buat salah tapi bila disoal pandai menyalahkan orang lain dan tidak mengaku salah..ohh... ibu sangat susah hati la kakak....ibu berdoa kakak tidak ulangi lagi yer...
  • bila barang atau kehendak kakak seperti nak main game tak dapat sure kakak mengamuk dan pukul ibu dan mula melawan cakap ibu. Jika dilihat perkara ini seperti ibu dtidak mengajar adab pada anak ibu...wah malunya kalau kakak buat perangai dpan orang lain... ni pon tgh pening pala camner nak settlekan....
  • yang nie...ibu mmg failed sbb kakak masih gunakan tangan kiri untuk makan sedangkan banyak perkara dan contoh ibu bagitau kenapa tangan kiri tidak boleh digunapakai semasa makan. saper ada petua?????
  • hmm ... apa lagi yer...ibu rasa itu je kot....

ibu bangga dengan kakak..walau banyak lagi yang kurang ..ibu berjanji akan perbaiki kelemahan ibu demi kebaikan anak ibu yg comei nie....ibu sayang kakak ika....

keadaan yang tidak memuaskan...

kalau ikut perkiraan aku yang tidak mahir ini, bulan ini masuk bulan yang ke-3. Bulan yang selalunya aku akan mula tunjuk simptom-simptom aku paling tak suka dimana tekak aku amatlah  memilih untuk makan. Amatlah payah bagi aku waktu-waktu seperti ini kerana jika aku langsung tak makan lagi lah haru hidup aku sebab kalau da masuk angin habis lah satu badan...semuanya tak kena. Oleh yang demikian aku selalu ambil langkah berjaga untuk makan sebelum rasa lapar tapi tue lah...nak makan apa?

contohnya hari nie..pepagi aku da mula fikir-fikir dan mula membayangkan segala bagai makanan yang boleh dimasukkan dalam tekak ku ini tapi malangnya gagal...nasi lemak n kuih muih memang out la...mmg tak leh masuk punya...so ternapaklah pulak roti n telur dipantry..maka aku pun makan lah dengan ada selera. Masuk jam 11pagi perut da start lapar...payah nie...sekali lagi mula membayangkan apa yang boleh aku makan..tapi hanya satu je yang terbayang dimata iaitu soto ayam.....itu je yang leh masuk kat tekak buat masa tue...tapi bukan semua soto ayam aku leh makan ada plak tempat2 yang terpilih jer...(banyak songeh oooo...) so aku pon makan soto yang berjaya menawan tekak ku ini...

tapi malangnya..... tak sampai 1jam , ntah apa yang tak kena telah terkeluar kesemua soto ayam yang telah masuk ke tekak ini......lepas proses mengeluarkan berjaya..maka hasilnya badan lemah dan tak larat... nak tak nak aku kena balik awal gak walaupon aku da plan nak buat kerja yang banyak....balik umah terus colapse...huhuhu tak larat...

sekarang baru je selesai masak makan malam...sebelum masak bayangkan apa nak masak n makan tapi bila da settle tak lalu lak....hmmmm sepanjang 3bulan ini, aku rasa belum lagi makan makanan berkhasiat.hmmm camner yer???? ntah la aku tgh gagah untuk menyelerakan tekak ku...hmmm yang peliknya tak lalu makan tapi berat aku bertambah gak...esh esh esh...kuang kuang kuang....

till then...another story n maybe last story about my pregnant ... hahhaha plan nak tutup kilang dah....

sumaiyahku perlu disentiasa di"update".....

PAED cakap sumaiyah perlu dikemaskini dengan segala data ubat-ubatan yang diambil untuk rujukan masa hadapan....

tak sangka betui la kali nie, walaupon sumaiayah napak okay je tapi still doktor nak tahu juga perkembangan dia sehingga umur 3-4 tahun..lama tue..

doktor cakap lagi kena la beli buku dan data kena selalu update mengikut apa yang berlaku keatas sumaiyah...
doktor banyak tui bagi advise sebab kali ni punya appointment xde result yang kuar sbb urine gagal diperolehi..hehehehe..


so next appointment aku kena bawa urine atau tak pon bawa test urine kemana n result tunjuk kat doktor untuk follow up


hmmm... macam2 kisah la anak-anak ibu nie...

salah ker aku???

aku tengah sakit hati yang sangat... pernah "mereka" bertanya mengapa aku buat muka dan buat perangai yang buruk bila mereka berada disekeliling aku. Tahukah "mereka" aku amat benci dan menyampah dengan kehadiran mereka kebelakangan ini. Bukan dengan melihat "mereka" sahaja yang buat aku menyampah tahap gaban... mendengar nama mereka sudah buat aku sakit hati dan buat aku rasa nak maki dan mencarut -carut jer....

salahkah aku semua yang berlaku? tidak kah mereka sedar mereka yang buat aku jadi macam nie. Aku sendiri sentiasa ingin mengubah persepsi terhadap mereka tetapi tiap kali aku ingin bersangka baik dan berfikir secara positif mula mereka
  • mereka datang kerumah hanya nak pijam kereta untuk keluar dating dgn awek, kalau tiada hajat nak pijam kereta jgn harap napak batang hidung...
  • mereka , bila kita mengadu masalah...bukan nak tolong sebaliknya cerita masalah mereka.... yang tahu kita sedang serabut dengan masalah .....
  • mereka hanya tahu kita perlu datang kepada mereka walaupon tahu kita sedang ada masalah...apa makna pertolongan jika mereka mahu kita hadap mereka sedang kan meraka tahu perkara itu suatu kepayahan kita...
  • mereka ....ntah la

terlalu banyak peristiwa dan keadaan yang buat aku kecil hati dan makan hati maka bila da bertimbun aku jadi menyampah dan bosan dengan situasi yang perlu aku hadapi....bila aku buat perangai..pasti yang jelas aku lah buruk..tidak berbudi bahasa dan ikut kepala jer... tahukah mereka aku benar2 sakit hati dengan apa yang aku lalui.... tahukah aku da fedup hingga aku tidak mahu berkata-kata lagi....

sumaiyah dijangkiti kuman ...

alkisah....
minggu lepas aku telah  menjadi penghuni PPUM selama 5hari mulai isnin hingga la jumaat. Bukan aku yang sakit tapi ada sikecil ku sumaiya syuhada yang telah dijangkiti kuman dalam darah. Sepatutnya aku kena g PPUM malam ahad tue juga selepas result keluar di DEMC yang memberitahu jangkitan ini amat bahaya kerana white blood cell normal untuk baby umur sumaiya antara 5-12 tetapi sumaiyah telah meningkat sebanyak 26.0 tetapi aku ada beberapa halangan yang memaksa untuk postponed bawa maiaya gi esok hari nya...
 
sebenarnya minggu lepas adalah minggu yang amat busy kat opis sebab rabu adalah hari pendaftaran budak baru. Kebetulan banyak assignment yang melibatkan aku sebabnya sebelum minggu pendaftran aku banyak ambil job/assignment member yang masuk hospital. Nak tak nak aku kena settle down or pass info supaya tak kelam kabut opis masa pendaftran. Hari isnin lps handover yg patut aku baru g PPUM.


hasil dari ujian lab PPUM, white blood maiya meningkat ke 31 walaupun maiya macam da kebah demam... so doktor suh admitted gak untuk full checking n full observation. Masuk ke ward, doktor cakap kena stay atleast 5 day sebab nak observe antibiotik sesuai atau tidak....

selepas 4hari doktor check urine n result clear so aku leh balik....
hurayy hurayyy ... but.... doktor pesan..
  • kebersihan kena tip top ( ayooo apa la yg tak tip top)
  • pampers kena tukar immediately ( ayooo naik la kos pampers)
  • tiap kali demam kena check urine sebelum bagi any antibiotik... selama 3-4tahun( wah ...byk hal ooo)
  • apa lagi yer... da lupa lepas ni ada appoitment
so peringatan buat diri sendiri...kena sentiasa peka dgn persekitaran demi kesejahteraan keluarga...ntah apa yg aku tulis nie sbb nya dok menunggu citer korea yg dok buffering jer....

Coret coretan....

agak lama aku tak update
sebenarnya byk je modal nak bercerita dan menaip nie..
tapi sejak akhir-2 ini aku kerap memikir perlu ke nk kecoh...
atau nak war-warkan benda-benda ini semua...
akibat dari itu buat aku jadi confuse maka
tiada lah cerita hangat dan terbakar... huuhuh


so untuk tidak menghampakan diri sendiri
aku cuma coret berapa yg aku ingat jer

  1. Bebaru ini aku beli gadjet baru dlm hidup aku, alkisah sebabnya aku da abis hutang satu barang kira nak sambung hutang ( pelik tui manusiakan ....) entah la da terjebak kot dgn hutang piutang nie...lagipun aku tak macam dulu yg leh beli cash sebab ada bonus tiap tahun tapi kini mana la ada bonus.....so kena la pepandai untuk hidup macam org... kira merasa apa yg org lain merasa la kononnya...alasan...
  2. adik aku da beli kereta , memula dia konon tak mo susahkan orang especially aku la... tapi akhirnya aku offer diri gak sbb sukar utk dia beli tanpa ku sebagai penjamin...akibatnya aku ini telah menjadi penjamin kepada 3biji kereta dan penama kepada 3biji kereta gak... huaaa... macam kaya tapi sebenarnya...hampeh..
  3. apalagi yer..... aku pernah cerita kebengangan aku terhadap officemate kan... tapi alhamdullilah berkat doa dan beristifar selalu aku telah berjaya mengeluarkan dia sebagai nanah dlm hati ini... oppss jgn salah sangka yer.. aku tak buat apa pun dan xde pa yg berlaku kat dia... cuma hati aku tidak lagi sakit jika dia buat apapon....sbb aku da redha...dengan keizinan ALLAH... alhamdullilah...
  4. bebaru ni 1mei, family merangkap kakak-kakak tiri ku buat majlis BBQ untuk family.. memula aku mmg tak mahu dan tak plan nak join pun tetapi dengan ketentuan ALLAH aku org yang paling awal balik... so majlis ok dan hubungan kami ok tapi aku still susah utk didekati...aku kan jenis manusia yang susah nak maafkan org... huuhuhuhu... tapi keesokkan harinya....berlaku tragedi yg sedih dimana adik aku kehilangan wallet yg mengandungi dokumen dan RM2000++... bersama2 handphone C3 nokia. Kesian dia... ntah nak tuduh orang tak baik kan.. lagipon semuanya kira sedara dan adik beradik... dia terpaksa redha....
  5. berita ni aku takmo nak kecoh sebab aku mmg dari dulu tak suka nak hebah... ntah dah jadi pesen aku kot... huuhuhu... buat pertama kali ini adalah pengalaman pertama aku buat pregnancy test kurang dari 3bulan. Kali ni mungkin sebab da mengalami keguguran ada sikit kesedaran utk buat test awal kan ... kalo tak selagi aku rasa tak perlu selagi tue aku buat bodoh jer...tapi kali ni minggu yg ke-7 aku da sahkan kandungan aku. Dengan ini aku istiharkan diri aku telah buyung utk kali ...hmmmmm ... nak ckap kali berapa yerk.... suka korang la.... aku mohon dilindungi kandungan ini hingga lahir menjadi bayi yang sihat dan soleh....
  6. hmmm.. apa lagi yang berlaku yer...hmm.. akhir-akhir ini aku dilanda kemelut kewangan. Puas fikir apa yang buat aku jadi sempit duit dan sentiada duit tak cukup... adakah rezeki ku tidak atau sejak duduk shah alam, kos sara hidup yang tinggi...hmmm ntah la...aku rasa aku tak belanja dgn hikmah.. uhhuhuhuh...
sekian coret coretan ku ini....